Linkovi

Popa: Izvještaj o Crnoj Gori prepoznaje polarizaciju i odsustvo konsenzusa, posvećenost EU prevesti u djela


Šefica delegacije Evropske unije u Podgorici Oana Kristina Popa (Foto: Flickr/Government of Montenegro)
Šefica delegacije Evropske unije u Podgorici Oana Kristina Popa (Foto: Flickr/Government of Montenegro)

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa saopštila je da najnoviji Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore prepoznaje političke tenzije, polarizaciju i neuspjeh u postizanju konsenzusa, navodeći da je potrebno preći sa riječi na djela kako bi zemlja krenula naprijed prema članstvu u EU.

“Izvještaj prepoznaje tenziju, polarizaciju i odsustvo konstruktivnog angažmana između političkih partija i neuspjeh u izgradnji konsenzusa o ključnim pitanjima od državnog interesa", rekla je Popa.

Ona je saopštila da sve to utiče na pravilno funkcionisanje institucija I administracije, uključujući Skupštinu i Ustavni sud koji je radio u nepotpunom sastavu.

Vlada i Skupština nisu pokazale svoj angažman u pogledu reformske agende koja se odnosi na EU. Postoji hitna potreba da politički akteri izgrade politički konsenzus iznad partijskih interesa, da podupru svoje riječi konkretnim djelovanjem", navela je Popa i poručila da je u pravosuđu ostvaren ograničen napredak.

Ona je ukazala je rekla da borba protiv korupcije u Crnoj Gori ima pozitivan trend, uz napomenu da korupcija i dalje predstavlja ozbiljnu brigu.

Ona je, pored ostalog, istakla da je Crna Gora država koja je proporcionalno primila najviše lica koja bježe od rata u Ukrajini.

Šefica Delegacije EU je rekla da su u Briselu spremni da rade “sa bilo kojom vladom koja pokazuje posvećenost evropskoj agendi i evropskim vrijednostima”, poručujući da ”to mora biti prevedeno u djela”.

"To čekamo da vidimo… Mi čekamo dokaz o djelima, a ne samo na riječima", kazala je Popa odgovarajući na pitanje koga u Crnoj Gori vidi kao partnera Briselu na putu ka EU.

Ministarska evropskih poslova Vlade Crne Gore, Jovana Marović, poručila je da su nalazi izvještaja “realni” i “očekivani”, te da predstavljaju “dobar putokaz za ono što treba dalje da radimo”.

"Mi smo naslijedili brojne probleme. Ključni problem je da je ono što je urađeno ostalo u sjenci politike", rekla je, ocjenjujući da je najnoviji izvještaj nije gori u odnosu na onaj od prije pet godina.

"Ovaj izvještaj nije gori u odnosu na onaj od prije pet godina", poručila je, nakon što je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak prošle nedjelje, najavljujući najnoviji Izvještaj o napretku Crne Gore, rekao da je lošiji od onog prije pet godina.

XS
SM
MD
LG