Linkovi

Crna Gora u nedjelju bira predsjednika


Izbori u Crnoj Gori (arhivski snimak)
Izbori u Crnoj Gori (arhivski snimak)

Treći put od osamostaljenja zemlje 2006. godine, oko 532.000 birača u Crnoj Gori na predsjedničkim izborima u nedjelju odlučuje između kandidata vladajuće DPS, Mila Đukanovića, koji je vodio zemlju u članstvo putem članstva u NATO, i njegovih heterogenih opozicionih suparnika koji ga optužuju za rasprostranjenu korupciju i procvat organiziranog kriminala u zemlji koja stoji prva u redu za članstvo u EU.

Prema najnovijoj anketi koju je krajem marta sproveo podgorički Centar za demokratiju i ljudska prava, 56-godišnji Đukanović, koji je prvi put postao premijer sa svojih 29 godina, sa virtuelnih 50,6 odsto podrške nalazi se blizu rezultata koji bi mu donio pobjedu u prvom krugu.

"Crna Gora je danas na vratima Evrope. Vrijeme je da dovršimo posao koji smo započeli prije 20 godina", izjavio je Đukanović na njegovom predizbornom skupu u Bijelom Polju. "Mi smo ove snove doveli na prag realnosti i ne smijemo razočarati naše građane"

Njegov najozbiljniji rival sa 35,5 posto je Mladen Bojanić, 56-godišnji nezavisni ekonomista i bivši poslanik, čiju kandidaturu podržava nekoliko heterogenih političkih grupa, uključujući I proruski Demokratski front, čijim liderima se sudi pod optužbom za pokušaj državnog udara u oktobru 2016. za koji su vlasti optuživale Moskvu, koja je to negirala.

"Boriću se protiv svega što moj suparnik predstavlja: protiv korupcije, kršenja ljudskih prava, nepotizma i svega što je loše u ovom društvu, i mislim da nam ne treba mnogo da sve to popravimo", rekao je Bojanić na početku svoje kampanje.

Prema istoj anketi, prva predsjednička kandidatkinja u crnogorskoj istoriji, poslanica Draginja Vuksanović iz Socijaldemokratske partije, ima oko osam posto podrške birača, dok preostala četiri kandidata imaju podršku manju od tri posto birača.

Politički analitičar Sergej Sekulović rekao je za Glas Amerike da bi pobjeda Đukanovića u prvom krugu značila nastavak sadašnje politike i jačanje DPS-a, dok bi eventualna pobjeda kandidata opozicije u drugom krugu mogla da donese izvjesnu potrebu za dijalogom na unutrašnjem planu, ali da ne bi donijela promjene na političkom putu Crne Gore ka EU, niti njenom članstvu u NATO.

"Ključno pitanje je izlaznost na izborima, a ako bi ona bila visoka - iznad 70 posto, drugi krug je gotovo izvjestan, dok niža izlaznost povećava Đukanovićeve šanse za pobjedu u prvom krugu", rekao je Sekulović.

Posmatrači OEBS-a I lokalnog Centra za monitoring najavili su učešće njihovih posmatrača na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, a prvi rezultati se očekuju pola sata nakon zatvaranja birališta u nedjelju u 20 sati.

XS
SM
MD
LG