Linkovi

U ponoć počinje izborna tišina u Crnoj Gori


Bilbordi u Podgorici 12. aprila 2018.
Bilbordi u Podgorici 12. aprila 2018.

U Crnoj Gori u ponoć nastupa izborna tišina uoči predsjedničkih izbora, koji će biti održani u nedjelju. Na predsjedničkim izborima učestvuje sedam kandidata.

Kampanja za predsjedičke izbore u Crnoj Gori bila je kratka i ne mnogo dinamična, a analitičari su saglasni da je bila neuobičajeno mirna, posebno u odnosu na parlamentarne izbore održane prije godinu i po.

Prvi na glasačkom listiću biće kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić. Zalaže se za promociju modernog patriotizma, bratskih odnosa sa Srbijom i Rusijom, protivnik je, kaže, ekonomske okupacije Crne Gore.

Drugi je Mladen Bojanić, kandidat Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA. Neko je to označio kao većinsku opoziciju. Odlika njegove kampanje bilo je uočljivo distanciranje od lidera stranaka koje su ga predložile i samostalan nastup u kome je najviše pažnje posvetio mladoj generaciji.

Kandidat stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač je na trećem mjestu. Zalaže se za nastavak evropskog puta i smatra da će usvajanje standarda EU riješiti većinu problema građana Crne Gore.

Na četvrtom mjestu na listi je Vasilije Miličković, predstavnik Grupe birača Građanska akcija i Partije penzionera, invalida i restitucije, koji je kampanju posvetio zalaganju za otvorene liste, odnosno izmjenu izbornog zakonodavstva. Ima kvalitetan ekonomski program i protivnik je ekonomskog koncepta koji godinama sprovodi Vlada i njeni čelni ljudi.

Na petom mjestu je Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije, kome je cilj da Crna Gora istupi iz NATO-a i ojača veze sa Srbijom i Rusijom.

Na šestom mjestu izborne liste je kandidatkinja Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović, koja je kampanju posvetila ukazivanju na ekonomsko posrnuće Crne Gore, promašaje Vlade i – kaže -pogubnost politike Mila Đukanovića. Poziva građane da pobijede strah.

Konačno, na sedmom mjestu na glasačkom listiću je kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović. On je imao dinamičnu kampanju koju su odlikovali veliki promotivni skupovi i podsjećanje na rezultate držđavne politike u posljednjim godinama. Ipak, najviše vremena posvetio je protivkandidatima.

Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 532.599 građana. Građani će moći da glasaju na 1.214 biračkih mjesta, koja će biti otvorena od sedam do 20 sati.

Predsjednički izbori u nedjelju biće sedmi od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori. Predsjednici Crne Gore su bili Momir Bulatović, u dva mandata, a Milo Đukanović i Filip Vujanović u tri mandata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) izvršilo je 211,5 hiljada izmjena u biračkom spisku, od kojih se više od 100 hiljada odnosi na promjene biračkih mjesta građana koji nisu mijenjali adresu stanovanja, niti prebivalište, saopštili su iz MANS-a.

XS
SM
MD
LG