Linkovi

Crna Gora: Istaknuti LGBT aktivista Danijel Kalezić dobio prijetnje smrću


ARHIVA: Demonstranti gađaju kamenicama policiju za vreme gej parade u Crnoj Gori, 20. oktobra 2013.
ARHIVA: Demonstranti gađaju kamenicama policiju za vreme gej parade u Crnoj Gori, 20. oktobra 2013.

Istaknuti crnogorski aktivista za prava LGBTQI populacije, Danijel Kalezić, saopštio je u srijedu da je putem Instagrama dobio prijetnju smrću, samo tri dana nakon što su u Podgorici napadnute prostorije LGBTQI drop-in centra, na kojem su napadači napisali prijeteće poruke i nacrtali "kukaste krstove".

“Nakon osam godina, ponovo sam sinoć putem Instagrama dobio direktnu prijetnju smrću”, saopštio je Kalezić, predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegro.

On je naveo da je osoba koja je počinila ovo krivično djelo uz repost njegove objave povodom napada na LGBT drop-in centar napisala: “Gledaćemo i tebe i ostalu LGBT gamad samo preko redenika. I ti si na spisku!”.

Kalezić je podsjetio da je redenik spremnik za municiju za puškomitraljez i dodao da je odmah kad je saznao za prijetnju slučaj prijavio policiji.

“Zahvaljujem se na profesionalnom pristupu policijskih službenika CB Podgorica, te brzom preduzimanju mjera i radnji na rješavanju ovog slučaja”, rekao je Kalezić.

On je pozvao tužilaštvo da “adekvatno kvalifikuje ovo krivično djelo počinjeno iz mržnje, a javnost da se suzdrži od govora mržnje, nasilja i diskriminacije prema LGBTQI osobama”.

Kalezić je rekao da očekuje brzo identifikovanje počinilaca i poručio da Crna Gora mora biti slobodno i bezbjedno društvo za sve svoje gradjane i gradjanke.

HRA: Hitno procesuirati izvršioce prijetnji aktivistima za ljudska prava

Akcija za ljudska prava (HRA) je najoštrije osudila direktne prijetnje smrću aktivisti za ljudska prava Danijelu Kaleziću, i podsjetila da “i medjunarodno pravo od države zahtijeva da hitno i beskompromisno procesuira izvršioce prijetnji aktivistima za ljudska prava”.

U toj organizaciji za ljudska prava upozoravaju da Crna Gora “ne smije postati država u kojoj se tolerišu mržnja i nasilje, "posebno kada su izraz diskriminacije, kao u ovom slučaju".

"Očekujemo da državno tužilaštvo uzme u obzir da je krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu Kalezića izvršeno iz mržnje zbog pretpostavljene seksualne orijentacije, koje se prema Krivičnom zakoniku Crne Gore strožije kažnjava, i da na tom strožijem kažnjavanju insistira", rekli su iz HRA.

Oni su podsjetili da je ovo već drugi napad u posljednja tri dana usmjeren na osobe koje se zalažu za prava LGBTIQ+ osoba u Crnoj Gori.

"Prije tri dana došlo je do napada na LGBTIQ Drop in centar iscrtavanjem kukastih krstova i ispisivanjem mrziteljskih poruka po njihovim prostorijama. Prije toga je govor mržnje u vidu prijetnji nasiljem prijavljen u kontekstu otkazanog koncerta Sergeja Ćetkovića kao i na Dan državnosti u Nikšiću, što sve takođe osuđujemo", saopšteno je iz HRA.

U toj organizaciji “apeluju na sve javne ličnosti, kao i sve one koji djeluju u javnom prostoru društvenih mreža, da budu svjesni svoje odgovornosti, kako moralne, tako i krivične”.

"Govor mržnje osvjedočeno dovodi do tragičnih posljedica, koje država mora da spriječi hitnom i odlučnom reakcijom kako u slučaju Danijela Kalezića, tako i u svim drugim slučajevima", istakli su iz HRA.

Pretnje je oštro osudila i nevladina ogranizacija Centar za građansko obrazovanje.




XS
SM
MD
LG