Linkovi

CG: Brutalno pretučen transrodni muškarac, policija traga za napadačima 


Parada ponosa u Crnoj Gori

Nepoznate osobe pretukle su u noći između srijede i četvrtka transrodnog muškarca nakon što su ga prethodno izvukli iz njegove kuće u Kolašinu, potvrdili su Uprava policije i NVO LGBT Forum Progres u subotu.

Prema pisanju lokalnih medija, napadači su prvo zakucali na vrata porodične kuće trans muškarca i, kada je otvorio, silom ga izvukli ispred, a zatim ga vrijeđali, ponižavali i tukli dok nije izgubio svijest.

"Uprava policije, u saradnji sa oštećenim licem i u kontaktu sa LGBT Forumom Progres, od momenta prijave maksimalno povećeno i profesionalno preduzima sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja napada na oštećeno lice i pronalaska i procesuiranja odgovornih osoba", saopštila je Uprava policije. "Policija, u saradnji sa tužilaštvom, preduzima dalje aktivnosti na potpunom rasvjetljavanju ovog događaja".

Policija navodi da su službenici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin uzeli izjavu od oštećenog lica i "obezbjedili mu medicinsku i svaku drugu vrstu pomoći i podrške".

Prema istom saopštenju, "policija sa pažnjom postupa po svakoj prijavi nasilja, a sa posebnim senzibilitetom kada su u pitanju osjetljive kategorije, među kojima je LGBT zajednica".

"Uprava policije i LGBT Forum Progres osuđuju napad na oštećeno lice – pripadnika LGBT zajednice i policija je imala i ima maksimalnu podršku i saradnju LGBT zajednice u procesuiranju kako ovog tako i svih prethodnih slučajeva otkrivanja i procesuiranja odgovornih lica za nasilje nad LGBT osobama zbog njihovog pretpostavljenog seksualnog i rodnog identiteta ili nakon "autovanja" - javnog objelodanjivanja seksualnog opredjeljenja", kažu u UP.

Predstavnici organizacija koje se bave zaštitom LGBT osoba, LGBT Forum Progres, Kvir Montenegro i Asocijacija Spektra oštro su osudili napad na trans muškarca u Kolašinu i zatražili brzu i efikasnu reakciju nadležnih organa i privođenje napadača pravdi.

Danijel Kalezić iz organizacije Kvir Montenegro rekao je za Glas Amerike da najnoviji napad na transrodnog muškarca "može biti posredno rezultat najnovijih izjava nekih političara, koji u posljednje vrijeme ne prezaju od govora mržnje prema LGBT osobama ni u Skupštini Crne Gore".

Kao primjer mogućeg podsticaja za brojne napade na LGBT populaciju, Kalezić je naveo "oštru kampanju" koju je tokom ljeta sprovodio Demokratski front, ocjenjujući da neki političari "zloupotrbljavajući naša prava, osvajaju političke poene".

"Iskustvo nam govori da, kada god političari pokrenu takve kampanje sa govorom mržnje prema LGBT osobama, takva politička neodgovornost definitivno doprinosi povećanju nasilja", rekao je Kalezić.

Jovan Ulićević iz Asocijacije Spektra rekao je da se “pojačano nasilje nad transrodnim osobama, gej muškarcima i biseksualnim osobama može povezati i sa nedavnim javnim diskursom u svijelu nezglasavanja Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, koji je zabilježio mnoge homofobične komentare donosioca odluka”.

“Upravo ovakvi slučajevi ukazuju na odgovornost koju donosioci odluka imaju kada su u pitanju ljudska prava građana Crne Gore, te su podsjetnik koliko riječi mržnje, nerazumijevanja i diskriminacije imaju uticaja na stvarne ljudske živote”, rekli su u Asocijaciji Spektra.

Prema riječima predstavnika te asocijacije, “trans osobe u Crnoj Gori doživljavaju nasilje svakodnevno, u porodici, društvu, prilikom obrazovanja, traženja zaposlenja ili mjesta za stanovanje, kao i većini situacija koje zahtijevaju otkrivanje rodnog identiteta”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG