Linkovi

Abazović: Pronevjereno milion eura donacija EU za nadzor granice


ARHIVA - Granični prelaz između Crne Gore i Albanije (Foto: Reuters/Florida Goga)

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević saopštili su da je u MUP-u otkrivena navodna pronevjera u nabavci opreme za nadzor državnih granica u vrijednosti od preko milion eura, koju je za tu namjenu donirala EU kroz Šengenski akcioni plan.

“Došli smo do prvog većeg slučaja, a mislim da, nažalost, neće biti jedini. Otkrivena je pronevjera više od milion eura u MUP-u. Radi se o sredstvima EU, direktne budžetske podrške kroz Šengenski akcioni plan", saopštio je Abazović i dodao da oprema koja je kupljenja za taj novac ne radi više od godinu dana.

"...Što je direktno u vezi sa stanjem na graničnim pojasevima i MUP je preuzeo sve aktivnosti na sebe da , nakon što je otkrivena ova zloupotreba, u potpunosti zaštiti granični pojas i samim tim bezbjednost gradjana Crne Gore. Možete da zamislite, nemamo evidentne dokaze, kolika je bila mogućnost da se u prethodnom periodu, dok oprema nije radila, moglo dešavati šverca koji niko nije mogao da isprati", istakao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade ocijenio je da je ovo "jako ružno” prema evropskim partnerima koji planiraju da u narednom periodu daju direktnu budžetsku podršku od 20 miliona eura.

"Ukoliko tužilaštvo ne nastavi da ćuti, neodgovorni ljudi biće procesuirani, dokazaće evidentnu zloupotrebu službenog položaja, i samim tim moraćemo ljude da pozovemo na odgovornost”, rekao je Abazović i dodao da “možemo da pretpostavimo ko je involviran, ali to je stvar istrage i državnih organa”.

Abazović je naveo i da je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović dao nalog da se skine oznaka tajnosti sa svih tendera koje je MUP imao u prethodnom periodu.

"To je sasvim logično nakon ovakve, rekao bih, blamaže u očima naših evropskih partnera i domaće javnosti. Moguće je da je u drugim tenderskim aktivnostima bilo zloupotrebe", rekao je potpredsjednik Vlade koji je ponovio da u Vladi žele da “stanu na kraj svakom mogućem javašluku”.

"Ukoliko neko misli da ako je stavio oznaku tajnosti, ili ANB koji nisu mogli da sugerišu da ne rade kamere na graničnim prelazima, onda je Crna Gora u ozbiljnom problemu'', ocijenio je Abazović.

Državni sekretar u MUP-u Rade Milošević je saopštio da je kupljena jeftinija i lošija oprema od naplaćene, kao i da nabavljena oprema nije radila,

"Nabavljena je mnogo lošija oprema, pet puta jeftinija od one koja je naplaćena, a firma koja je dobila tender, kako se sumnja, uklonila je naljepnice sa opreme koja je nabavljena i zalijepila naljepnice renormiranih firmi", rekao je Milošević, ocjenjujući to “skandalom bez presedana”.

Milošević navodi da je utvrđeno da je tender namješten s tendencijom da posao nabavke opreme dobije jedna beogradska firma.

"Sva procedura je odrađena mimo zakona. Tako je, u jednom slučaju, rok za tendersku dokumentaciju bio 20 dana, iako je za izvozne dozvole za opremu koja treba da se nabavi potrebno je 60 dana. Firma kja je dobila tender je unaprijed znala da će biti raspisan tender i očogledno da je sve bilo unaprijed planirano", saopštio je Milošević.

On je rekao da da je Sektor granične policije tražio od MUP-a da poništi tender, smatrajući da ova oprema ne odgovara njihovim potrebama i to nije urađeno, kao i da je MUP 180 dana krio dokumentaciju od formirane Komisije.

“Oprema ne radi više od godinu i po dana, radila je samo dva dana kada je trebalo da se prikaže kako je sve urađeno'', istakao je Milošević.

Uprava policije je, kako je rekao, radila na ovom slučaju po drugom osnovu i kazao je da su utvrđena “određena krivična djela”, ali Više tužilaštvo nije reagovalo.

"U ovom slučaju je nuđen mito članu nadzorne komisije, koju je formirao (bivši ministar Mevludin) Nuhodžić, jer taj član nije htio da potpiše izvještaje, jer je utvrdio nepravilnosti", rekao je Milošević.

On je naveo da je mito navodno dao vlasnik kompanije koja je dobila posao na tenderu i pozvao tužilaštvo da ispita ovaj slučaj.

“Sama činjenica da je neko bio spreman da rebrendra opremu i da je da CG i da niko ne odgovara javnost crnogorska neka procijeni o čemu se radi'', poručio je Milošević.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da se jasno iz papira može vidjeti ko je odgovoran za slučaj, te da bivši ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić “ima funkcionalnu odgovornost”.

"Da li ima neku drugu (odgovornost), ne znam", rekao je Abazović koji je dodao i da je sa ovim slučajem upoznata EU.

"Žalim zbog ovoga i kao građanin i kao političar. Dovedeni smo u situaciju da treba da se pravdamo zašto je neko pronevjerio novac poreskih obveznika zemalja članica EU'', rekao je potpredsjednik Vlade.

Državni sekretar Milošević je, komentarišuću moguću odgovornost Nuhodžića, naveo da se “nijedno plaćanje ne može obaviti bez potpisa ministra”.

"Nemoguće je da se ne zna za ovakvu situaciju. Preko 20 urgencija policije je bilo prema MUP-u”, rekao je Milošević i dodao da su "neke od tih urgencija bile naslovljene na ministra unutrašnjih poslova".

Predstavnici Vlade rekli su da se radi o nabavci radara i kamere koji se koriste za nadzor graničnih prelaza, navodeći da je samo taj radar vrijedan oko 400.000.

Hodžić odbacio tvrdnje Abazovića

Bivši ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić odbacio je danas navode vicepremijera Dritana Abazovića kao neistinite, navodeći da su svi tenderi realizovani tokom njegovog mandata javno objavljeni i sprovedeni u trasparentnom tenderu bili transparentni i pozvao nadležne organe da to provjere.

Nuhodzić je rekao da je, kada je pitanju konkretan tender, još u junu prošle godine - na osnovu anonimne prijave - naložio da se sva dokumentacija stavi na raspolaganje nadležnim državnim organima, “što je i učinjeno”.

“Ne ulazeći u motive zaključaka govornika sa današnje konferencije (za medije) mislim da niko ne može povjerovati da smo imali tako neozbiljan odnos da organizujemo aktiviranje sistema koji nije bio ispravan”, navodi Nuhodžić u reagovanju.

Delegacija EU saopštila je RFE da “EK očekuje da svi navodi o pronevjeri sredstava EU dobiju kredibilne, nezavisne i efikasne institucionalne odgovore”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG