Linkovi

Crna Gora obilježava 15. godišnjicu članstva u UN, Đukanović razgovarao sa Guterešom


ARHIVA - Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govori na sjednici Ujedinjenih nacija na kojoj je Crna Gora primljena kao 192. članica svjetske organizacije (Foto: Rojters/Chip East)

Crna Gora u ponedeljak obilježava 15. godišnjicu punopravnog članstva u Ujedinjenim Nacijama.

Zastava Crne Gore, kao 192. članice UN, zavijorila se ispred sjedišta Ujedinjenih nacija nešto više od mjesec dana nakon što je na referendumu 21. maja 2006. izglasana nezavisnost zemlje.

Na godišnjicu članstva, crnogorski predsjednik Milo Đukanović održao je virtuelni sastanak sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Iz Đukanovićevog kabineta je saopšteno da je Gutereš tokom sastanka kazao da "su male zemlje te koje su dokazale da su veoma važan garant da u svijetu postoji globalna saradnja" a da je "Crna Gora pokazala da je mnogo veća od njene geografske veličine".

Takođe je, kako se navodi, čestitao Crnoj Gori na cjelokupnom doprinosu UN-u i Evropi, naglasio da "čini sve da obezbijedi da to partnerstvo bude što jače i djelotvornije" i da je posvećen Crnoj Gori na "putu njenog i razvoja njenih državnih institucija u duhu poštovanja ljudskih prava". Iskazao je i punu solidarnost sa crnogoskim narodom u svijetlu pandemije koronavirusa.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom na dan koji je "jako važan za Crnu Goru i njenu noviju istoriju" i naglasio da se, kao i do sada, u punoj mjeri može računati na posvećenost Crne Gore multilateralizmu, ističe se u saopštenju.

Đukanović je Generalnog sekretara informisao i o aktuelnim prilikama na Balkanu, uz ocjenu da se, "ponovo čuju tonovi 90-ih koji dovode u pitanje sposobnost Zapadnog Balkana da živi kao multietnička demokratija, što nije formula za budućnost".

Generalni sekretar je, kako se navodi u saopštenju iz kabineta crnogorskog predsjednika, kazao da Ujedinjene nacije "rade sve što mogu da podrže zemlje Zapadnog Balkana da idu dalje ka rješavanju još uvijek neriješenih problema i za dobro svijeta i Evrope".

Kabinet generalnog sekretara Ujedinjenih nacija nije se oglašavao povodom razgovora Gutereša i Đukanovića.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je povodom godišnjice članstva u UN rekao da Crna Gora "ostaje otvoren i kredibilan partner međunarodnoj zajednici, promoter dobrosusjedskih odnosa i multilateralizma i vodeći kandidat za prvog novog člana EU"

"Danas Crna Gora obilježava važan jubilej – 15 godina od članstva u Organizaciji Ujedinjenih nacija i dan kada se crnogorska zastava po prvi put zavijorila na Ist Riveru. Prijem Crne Gore u Svjetsku organizaciju predstavljao je tada i danas najširu moguću potvrdu priznanja naše obnovljene nezavisnosti, rezultirajući snažnom podrškom sistema Ujedinjenih nacija na demokratskom i ukupnom reformskom putu Crne Gore", poručio je Radulović, prenosi RTCG.

On je istakao da se u svijetlu "zdravstvene krize bez presedana" i "erozije zajedništva i međunarodnog povjerenja", moraju uložiti dodatne napore na planu prevazilaženja geostrateških podjela i jačanja UN, "kako bi pravovremeno i adekvatno odgovorili na brojne savremene izazove i nedaće".

Dodao je da u tom poduhvatu, Svjetska organizacija može računati na punu podršku Crne Gore, "koja ostaje neumorno odana ciljevima UN-a, te principima i načelima Povelje naroda, sve u cilju ostvarenja vizije bolje budućnosti za generacije koje dolaze".

.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG