Linkovi

Članovi Kongresa predložili zakon za podršku lokalnim medijima


Arhiva: Naslovna stranica 150 godina starog lista "The Vindicator" iz naselja Liberti u državi Ohajo, 6. avgusta 2019. godine, koji je zbog finansijskih problema ugašen nekoliko sedmica kasnije.
Arhiva: Naslovna stranica 150 godina starog lista "The Vindicator" iz naselja Liberti u državi Ohajo, 6. avgusta 2019. godine, koji je zbog finansijskih problema ugašen nekoliko sedmica kasnije.

Članice Predstavničkog doma Kongresa SAD, Klaudija Teni (Republikanska stranka) i Suzan Delbenej (Demokratska stranka), predložile su zakon koji bi podržao lokalne medije, čije funkcionisanje je sve teže zbog finansijskih poteškoća.

Prijedlog zakona pod nazivom "Zakon o podršci vijestima iz zajednice i malim biznisima" koji se ne bi odnosio na velike, nacionalne medijske kuće, ima dvije osnovne komponente: subvencije u plaćanju novinara i poreske olakšice za lokalne oglašivače.

Nacrt zakona "osigurava da lokalne novinske organizacije mogu nastaviti da dostavljaju vitalne priče koje su najvažnije za naše zajednice, a istovremeno omogućavaju našim malim biznisima da rastu i našim zajednicama da ostanu informisane", saopštila je Teni.

Lokalni mediji bi dobili poreske olakšice koje bi im pomogle u zapošljavanju i zadržavanju novinara. Neprofitna organizacija "Koalicija za obnovu lokalnih medija" je izračunala da bi zakon osigurao iznos do 85.000 po novinaru u pet godina - do 25.000 dolara u prvoj, odnosno, 15.000 dolara u naredne četiri godine.

"Kriza u lokalnim medijima je toliko ozbiljna da zahtijeva određenu pomoć javne politike, kao i poboljšanja modela filantropije i poslovanja", izjavio je za Glas Amerike Stiven Voldman, direktor te organizacije.

Istovremeno, mali biznisi koji se oglašavaju u lokalnim novinskim kućama takođe bi imali pravo na poreske olakšice od 5.000 dolara za prvu godinu i 2.500 dolara za naredne četiri godine. Iznosi bi se obračunavali na osnovu ukupne potrošnje na oglašavanje.

"U današnjem digitalnom svijetu, pristup vjerodostojnim i pouzdanim vijestima važniji je nego ikad. Lokalni novinari i novine igraju ključnu ulogu u povećanju uključenosti u građanske institucije, identifikovanju korupcije u vladi i smanjenju polarizacije. Ipak, ova industrija se bori više nego ikada neka da opstane", saopštila je Delbenej.

Sličan prijedlog zakona imao je 2021. godine podršku iz obje stranke, ali nedovoljnu za usvajanje.

"Ne postoji čarobno rješenje za krizu lokalnih medija", rekao je za Glas Amerike Tim Frenklin, direktor Inicijative za lokalne vijesti Univerziteta Nortvestern, dodajući da bi novi zakon ipak mogao biti efikasan način za stvaranje prijeko potrebnih prihoda za lokalne novinske kuće.

Stotine ugašenih novina

Štampani mediji se u SAD suočavaju sa velikim problemima već godinama, a to se posebno odnosi na lokalne medije. U prosjeku, svake sedmice se ugase dvije novine, pokazao je izvještaj Nortvesterna iz 2022. godine.

Od kraja 2019. godine, više od 360 novina zatvoreno je širom SAD, a zemlja je od 2005. godine izgubila više od 25% svojih štampanih medija, navedeno je u toj studiji.

Teni je dobro upoznata sa kakvom se situacijom suočavaju lokalni listovi. Ranije je bila vlasnica i izdavač lokalnih novina, uključujući "Mid-York Weekly", koji su osnovali njeni djed i baka. Svoj poslednji broj list je štampao 2022. godine.

Frenklin kaže da je kriza medija imala mnogo veće posljedice na ruralne dijelove zemlje: "Postoji ta podjela između onih koji imaju vijesti i onih koji vijesti nemaju u zemlji".

Studije su pokazale da je propast lokalnih medija imala ogromne implikacije za lokalne zajednice: od toga da se zajednice sa manje lokalnih vijesti suočavaju sa većom korupcijom vlasti, do povećane političke polarizacije, pošto prazan prostor zbog nepostojanja medija popunjavaju dezinformacije i propaganda - što kao posljedicu ima niži stepen povjerenja u medije.

"To je veoma štetno za zajednice i demokratije", rekao je Voldman, dodajući da krizu lokalnih medija treba posmatrati kao krizu medijskih sloboda jer su i one ugrožene ugroženošću medija.

XS
SM
MD
LG