Linkovi

Američki senatori ponovo predložili zakon za zaštitu novinara i njihovih izvora


Grupa američkih senatora iz obje stranke ponovo je predožila federalni zakon koji bi novinarima pružio veću zaštitu.

Senatori Ron Vajden, Majk Li i Ričard Durbin predstavili su u srijedu nacrt zakona pod nazivom "Zakon o zaštiti novinara od državnog špijuniranja radi eksploatacije", ili skraćeno "Zakon o štampi".

Ideja zakona, čiji nacrt je prethodno u decembru izbačen iz američkog zakona o potrošnji za 2023. godinu, jeste da štiti novinare od toga da ih vlada prisiljava da otkriju informacije poput identiteta svojih izvora.

Gotovo svaka američka država i Distrikt Kolumbija imaju ili takvu vrstu zakona ili sudsko priznanje kvalifikovane privilegije za zaštitu izvora. Uprkos tome, zakona nema na nivou čitave Amerike.

Senator Ron Vajden, fotografisan 30. juna 2020.
Senator Ron Vajden, fotografisan 30. juna 2020.

"Špijuniranje novinara kako bi saznali identitet njihovih izvora je prst u oko Prvom amandmanu", naveo je u izjavi Vajden, demokrata iz Oregona. "Nepotreban nadzor nad novinarima otežava otkrivanje prevara i zloupotreba, plašenjem izvora i novinara koji su neophodni za dobro funkcionisanje demokratije."

"Naš dvostranački prijedlog stvara snažnu zaštitu za novinare, sa izuzecima zdravog razuma za slučajeve kada su vladi zaista potrebne informacije odmah", dodao je Vajden.

Zakon bi od vlasti zaštitio podatke o komunikaciji novinara, uz ograničene izuzetke za terorizam i prijetnju neminovnim nasiljem, navedeno je u saopštenju.

Senator Majk Li, fotografisan 10. novembra 2020.
Senator Majk Li, fotografisan 10. novembra 2020.

"U svijetu u kojem su informacije moć, uloga novinara kao tragača za istinom i čuvara ne može se potcijeniti", saopštio je Li, republikanac iz Jute. "Moramo iskoristiti ovu priliku i osigurati da sedma sila ostane nesalomiva snaga u svojoj potrazi za istinom."

Članovi Predstavničkog doma, Kevin Kajli i Džejmi Raskin, trebali bi predstaviti propratni prijedlog zakona u tom domu Kongresa. Prijedlog je u prošlom sazivu Predstavničkog doma usvojen jednoglasno.

"Naš Ustav predviđa da nijedan zakon ne smije ograničiti slobodu štampe i inspiriše nas da zaštitimo novinare od prekoračenja ovlašćenja vlade i zloupotreba sudskih poziva", naveo je u izjavi Raskin, demokrata iz Merilenda. "Naš dvostranački Zakon o štampi štiti obećanje novinarske slobode."

Usvajanje zakona bilo je najbliže u decembru, kada je uključen u sveobuhvatni zakon o potrošnji, ali zabrinutost senatora Toma Kotona zbog potencijalnog curenja informacija, koje bi ugrozilo nacionalnu bezbednost, dovela je do toga da zakon ipak ne bude usvojen.

"Izvori neće istupiti ako su zabrinuti da će im policija zakucati na vrata zbog toga", rekao je Gejb Rotman, direktor za tehnologiju i slobodu medija u Komitetu novinara za slobodu štampe, nakon što zakon nije usvojen. "Ako ne možete osigurati povjerljivost izvora, izgubićete krucijalne priče u javnom interesu."

Grupe koje se zalažu za medijske slobode i pravo na slobodu izražavanja pozdravile su novi pokušaj usvajanja zakona.

"Mogućnost novinara da slobodno izvještavaju bez straha od odmazde ključna je za informisane javnosti, borbu protiv dezinformacija i zaštitu od represivnog upravljanja", navela je Nadin Farid Džonson, direktorica organizacije PEN Amerika.

XS
SM
MD
LG