Linkovi

Eksperti i analitičari traže načine da bolje zaštite novinare od traume


Entoni Fajnstajn pokušava da pronađe odgovore na pitanja o tome kakve posljedice na novinare ima izvještavanje o temama kao što su glad, ratovi, katastrofe i pobune.

Tokom protekle 23 godine, ovaj profesor psihijatrije sa Univerziteta u Torontu izgradio je bazu podataka sa anketama više od 1.100 novinara, u kojoj je uporedio podatke o reporterima koji su bili na prvim linijama fronta sa informacijama o njihovim kolegama koje su pokrivale manje traumatične događaje.

Njegova studija pod nazivom „Predskazivači psihološkog stresa kod novinara sa prve linije fronta“ otkrila je da su posljedice na novinarke veće jer su ranjivije na činove nasilja.

Više depresije kod novinarki je veoma konstantno otkriće, bez obzira na to koju smo zemlju posmatrali. A gledali smo brojne zemlje do sada. To je nešto što nadilazi zemlje ili kulture. Novinarke su više ugrožene“, objašnjava Fajnstajn.

Eksperti analiziraju kakve posljedice trauma ima na novinare
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Redakcije mogu da poduzmu određene korake kako bi to ublažile.

Alison Bejskervil je specijalistkinja za redakcijsku bezbjednost u agenciji Rojters. Njen posao je da se pobrine da novinari u konfliktnim zonama imaju resurse koji su im potrebni.

Takođe, kao ljudi koji se bave bezbjednošću, moramo razumjeti koliko su novinari izloženi toj nekoj prijetnji i kako ona utiče na njihovo mentalno zdravlje“, kaže Bejskervil.

Američko udruženje psihijatara prvi put je priznalo posttraumatski stresni poremećaj, ili PTSP, 1980. godine. Ipak, redakcije širom svijeta su bile spore u prepoznavanju kako taj poremećaj utiče na novinare.

Hana Storm je osnovala Mrežu naslova (Headlines Network), organizaciju koja redakcijama pruža podršku i obuku iz oblasti mentalnog zdravlja. Kaže da je važno prepoznati to pitanje.

Postoji više razumijevanja u redakcijama da se moramo pozabaviti, priznati i normalizovati razgovore o mentalnom zdravlju i uticaju posla na nas“, navodi Storm.

Zahvaljujući Fajnstajnu, specijalisti iz oblasti bezbjednosti imaju podatke koji obuhvataju više od dvije decenije i koji su prikupljeni od novinara koji su pokrivali širok dijapazon tema, od ratova na Balkanu, preko rata u Iraku i napada 11. septembra u Americi, pa do nasilja zbog narkotika u Meksiku.

XS
SM
MD
LG