Linkovi

Prva gej Afroamerikanka gradonačelnica Čikaga


Lori Lajtfut, gradonačelnica Čikaga
Lori Lajtfut, gradonačelnica Čikaga

Čikago je dobio prvu crnkinju gradonačelnicu Lori Lajtfut, koja je otvoreno gej, a potpuno nova u politici. Obećala je reforme, sređivanje gradskog budžeta i da će stati na put kriminalu. Sa tim programom, imala je prednost od skoro 50 procenata ispred dugogodišnje političarke Toni Prekvinkl.

Obe kandidatkinje, Lori Lajtfut i Toni Prekvinkl su Afro-Amerikanke.

Pobednica, pedesetšestogodišnja Lajtfut, obećala je novu budućnost za treći po veličini američki grad.

“Danas ste ušli u istoriju, napravili ste pokret promena”, rekla je novoizabrana gradonačelnica.

Njena sedamdesetdvogodišnja protivnica bila je načelnica okruga Kuk u kome se nalazi Čikago. Birači željni promena izabrali su Lajtfut.

“Spremna sam za nešto novo, za sveže, nove, pametne ideje”, stav je Marše Luis, pristalice nove gradonačelnice.

U Čikagu je bilo više od petstotina pedest ubistava prošle godine, manje nego prethodne dve, ali i dalje više nego u Los Anđelesu i Njujorku zajedno.

Sekretarijat za pravosuđe optužio je čikašku policiju za prekomerno korišćenje sile i diskriminaciju po rasnoj osnovi. Uzimajuću u obzir krivična dela počinjenih oružjem, trgovinu drogom, kao i rasnu nejednakost, Konstanca Mikson, analitičarka sa koledža Elmurst, ukazuje da u Čikagu postoje dva grada.

“Jedan sa sjajnim centrom grada, jako bogat, sa sigurnim krajevima, a drugi koji se bori sa ekstremnom, konstantnom segregacijom, što je čikaška tradicija”, podvlači Mikson.

U Čikagu su na vlasti progresivni političari, većinom demokrate. I bivši predsednik Barak Obama je ovde počeo političku karijeru. Njegov šef kabineta u jednom mandatu, Ram Emanuel je bio gradonačelnik od 2011.

Delmari Kob, politička savetnica, saglasna je da manjine dominiraju, ukazujući da rasa međutim nije presudna kada je reč o izborima.

“Ne možete a da ne pomislite kako su vam gradski čelnici okrenuli leđa. A to što neki kandidat liči na vas, ne znači da je jedan od vas”, kaže Kob.

Poražena kandidatkinja Toni Prekvinkl podržala je pobednicu.

“Ne tako davno bilo je nezamislivo da dve Afroamerikanke budu u trci za ovu poziciju. Iako deluje da smo nas dve na drugačijim kolosecima, od večeras idemo samo napred istim putem", poručila je nakon izbora Prekvinkl.

Iako deluje da smo nas dve na drugačijim kolosecima, od večeras idemo samo napred istim putem: Toni Prekvinkl
Iako deluje da smo nas dve na drugačijim kolosecima, od večeras idemo samo napred istim putem: Toni Prekvinkl

A na tom putu – mnogo izazova.

XS
SM
MD
LG