Linkovi

Ilinois odbija, Čikago prihvata sirijske izbeglice


Guverner Ilinoisa nedavno se pridružio ostalim republikanskim guvernerima koji su posle napada u Parizu privremeno zaustavili prijem sirijskih izbjeglica u svojim državama. Gradsko vijeće Čikaga suprotstavilo se guvernerovom potezu ...

Dug put malog broja Sirijaca koji su od rata pobegli u Čikago, dodatno otežavaju pozivi mnogih američkih saveznih država da se zaustavi prijem izbjeglica. Organizacije koje im pomažu da se integrišu kažu da oštre reakcije posle napada u Parizu ugrožavaju, ali na neki način, i pomažu njihovim naporima da pronađu novi dom za izbjeglice.

Život u Alepu, u Siriji, bio je veoma opasan za Asmata Kalila Dada i njegovu porodicu.

“Bombardovali su nas svakodevno, iz aviona, helikoptera i nismo znali kada će katastrofa da nas zadesi.”

Porodica Dado je 2011. godine pobjegla od metaka i bombi u Siriji. Došli su u Sjedinjene Države ranije ove godine i počeli da se privikavaju na život u novoj sredini. Međutim, posle terorističkih napada u Parizu, počelo je da se preispituje prisustvo izbjeglica poput njih.

“Ima ćerku invalida i troje tinejdžera i potrebna mu je bezbjednost. Ne želi da se osjeća kao da nije dobrodošao. Stvarno bi trebalo da prihvatimo ove ljude koji su izgubili i napustili sve i došli ovdje u Sjedinjene Države", kaže Suzen Akras, direktorka Mreže za sirijsku zajednicu (Syrian Community Network), koja pomaže sirijskim izbjeglicama u saveznoj državi Ilinoisu da se integrišu. Guverner, Brus Rouner, nedavno se pridružio ostalim republikanskim guvernerima koji su posle napada u Parizu privremeno zaustavili prijem sirijskih izbjeglica u svojim saveznim državama.

“Ne postoji zakonski presedan za odbijanje prijema izbjeglica, zbog čega ne vjerujem da guverneri mogu da spriječe njihov dolazak, ali zbog njihovog stave osjećaju da nisu dobrodošli.”

Gradsko vijeće Čikaga suprotstavilo se guvernerovom potezu i usvojilo neobavezujuću rezoluciju kojom je grad proglašen bezbjednim utočištem za izbjeglice. Međutim, aktivisti koji podržavaju zabranu smatraju da proces provjere Sirijaca nije dovoljno oštar.

“Ja vjerujem da je proces provjere veoma strog i da bi trebalo da vjerujemo u sistem koji smo izgradili”, ističe Akras.

Provjera porodice Dado trajala je gotovo tri godine, prije nego što joj je dozvoljeno da se useli u Sjedinjene Države. Akras ističe da je to prosječno vrijeme čekanja.

"Ima ljudi koji su čekali 17 godina da dođu u Sjedinjene Države kao izbjeglice, tako da proces nije dovoljno brz.”

U Ilinois je ove godine stiglo oko 130 sirijskih izbjeglica, dok je Akras očekivala još 50 prije privremene zabrane. Iako je budućnost neizvjesna, ona ističe da ima pojedinih pozitivnih stvari. Prema podacima Stejt Departmenta, ukupno 169 izbjeglica iz Sirije uselilo se u Ilinois od 2010. godine.

XS
SM
MD
LG