Linkovi

Vojska Crne Gore pomaže policiji u zaštiti granice od migranata


Migranti u kampu Crvenog krsta u Bihaću (Foto: AP/Darko Vojinović)

Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore odlučio je da angažuje i Vojsku Crne Gore "radi podrške organu uprave nadležnom za poslove policije u zaštiti državne granice od ilegalnih migranata do kraja 2020", saopštili su zvaničnici.

Na sjednici tog Savjeta, kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, nakon razmatranja je donesena odluka o učešću pripadnika Vojske Crne Gore na međunarodnim vježbama u 2020. godini.

"Vojska Crne Gore u 2020. godini uputiće svoje pripadnike na sedam međunarodnih vježbi. Odluka je donijeta na osnovu preuzetih obaveza kao članice NATO, procesa pristupanja EU, regionalnih inicijativa, planova bilateralne saradnje i potreba Vojske Crne Gore za određenim sadržajima obuke i vježbi, a u cilju daljeg razvoja vojnih sposobnosti tokom 2020. godine", navodi se u saopštenju.

Pored donošenja ovih odluka, članovi Savjeta upoznati su sa aktivnostima koje je Crna Gora sprovodila u suprotstavljanju hibridnim prijetnjama u 2019. godini i Informacijom u vezi sajber aktivnosti koje je naša država sprovodila u toku 2018. i 2019. godine. Savjet je zaključio da nadležna ministarstva nastave rad na razvoju kapaciteta za zaštitu i odgovor na prijetnje i aktivnosti iz sajber i hibridnog domena.

Savjet je razmotrio i druga pitanja iz svoje nadležnosti, a pored Đukanovića, u radu su učestvovali članovi Savjeta, predsjednik Skupštine Ivan Brajović i predsjednik Vlade Duško Marković, a po pozivu i ministar odbrane Predrag Bošković, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić.

Prema najnovijim podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), samo tokom ove godine blizu 8,000 migranata s Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike prošlo je kroz Crnu Goru na putu prema zapadnoevropskim zemljama.

Predstavnica te organizacije u Crnoj Gori, Dušica Živković, rekla je u izjavi za Glas Amerije da je, prema posljednjoj statistici kroz Crnu Goru do ponedjeljka prošlo 7815 migranata, od kojih “ostane veoma mali broj njih”.

Odluku Savjeta za bezbjednost i odbranu o upotrebi vojske u zaštiti granice od ilegalnih migracija predstavnica IOM-a smatra uobičajenom za zemlje u kojima nema dovoljno policije da se pokrije cijela granica, navodeći da je isto uradila i Srbija.

“Odluku Savjeta vidim kao potrebu da se pojača granična kontrola, imajući u vidu nepristupačnost terena duž granica Crne Gore”, rekla je Živković i objasnila da priliv migranata bio veći tokom septembra i oktobra, kada ih je ušlo oko 1000. “Dinamika je pod kontrolom i ništa se značajno nije promijenilo”

Prema njenim riječima, migrante koji uđu u Crnu Goru vlasti smještaju u prihvatnim centrima u Spužu i Koniku, kao i da je pri kraju izgradnja kontejnerskog naselja za prihvat migranata u mjestu Božaj, u blizini granice sa Albanijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG