Linkovi

"CG neće biti prihvatilište za migrante u ime EU"


Crnogorski premijer Duško Marković u Skupštini Crne Gore(foto: rtcg.me)

U Crnoj Gori nema kampova za migrante i država neće biti njihovo prihvatilište u ime Evropske unije, poručio je premijer Duško Marković odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića, na osnovu čijih istrukcija se odlučio da gradi kampove za više hiljada ilegalnih migranata u Crnoj Gori, kako bi se smanjio pritisak na granice EU

Negirajući da ikada izjavio da će Crna Gora biti “prihvatilište migranata u ime EU“, premijer Marković je naglasio da u Crnoj Gori nema kampova za migrante i da su to političke manipulacije.

„Crna Gore će se o migrantima, ako ih bude, baviti u skladu sa ustavnim i demokratski principa, zasnovanim na zakonu. Na principima solidarnosti. Samo takva Crna Gora ima perspektivu i budućnost“, naglasio je Marković.

Premijer je rekao da “Vlada i država rade na svim poljima kako bi regulisali migracijski proces, naročito u smislu kontrolisanog ulaska na teritoriju Crne Gore“, saopštio je Marković.

On je podsjetio da u Crnoj Gori boravi ekspertska misija za pitanje spoljnih granica, i dodao da će se na zajedničkoj sjednici vlada Crne Gore i Albanije, 3. jula, otvoriti pitanje migracija.

Marković je rekao da Vlada postupa na osnovu odgovornosti za sigurnost zemlje i bezbjednost crnogorskih građana, te da Crna Gora ima humanitarnu tradiciju pružanja utočišta žrtvama koje su se javile kao posljedica ratova i stradanja.

„Uvažavajući činjenicu da su migranti jedna od najranjenijih kategorija svako društvo ima odgovornost da pruži dostojanstvene uslove prihvata i to je politika ove Vlade, ljutili se vi ili ne“, poručio je Marković opozicionim poslanicima.

Premijer je naveo da je planiran projekat sanacije karaule na granici sa Albanijom sa ciljem povećanja kapaciteta za prihvat i smještaj migranata.

On je objasnio da se u izjavi oko sanacije karaule ne pominju migracioni kampovi nego organizacija prihvata izbjeglica ako se taj talas desi preko Crne Gore i dodao da se svaka država time bavi.

Marković je kazao da je Crna Gora, kroz finansijsku pomoć EU, planira nabavku posebnih kontejnera koji će omogućiti rješavanje pitanja smještaja u slučaju znatno većeg priliva migranata.

„A upravo je cilj jačanja smještajnih kapaciteta, u kombinaciji sa ostalim mjerama, da se doprinese kavlitetnom razvoju sistema upravljanja migracijama što će očuvasti stabilan bezbjednosni ambijent u Crnoj Gori“, rekao je Marković.

U suočavaju sa migracijskom krizom, Crna Gora će nastaviti da prati politiku i standarde država članica EU, jer kao država kandidat za članstvo želimo da adekvatno doprinesemo rješenju ovog složenog pitanja“, istakao je premijer.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG