Linkovi

Marković: Crna Gora neće podići žicu za migrante na granici


Duško Marković premijerski sat (foto: rtcg.me)
Duško Marković premijerski sat (foto: rtcg.me)

Crnogorski premijer, Duško Marković, saopštio je u subotu da Crna Gora neće podići ogradu od bodljikave žice na svojim granicama zbog novog talasa migranata na Balkanu, iako je broj migranata koji prolaze kroz Crnu Goru u posljednjih par mjeseci višestruko porastao.

"Ne planiramo da aktiviramo fizičku zaštitu naše granice preko bodljikave žice, već našim operativnim policijskim radom, saradnjom sa graničnim službama naših susjeda...", rekao je na Konferenciji o migracijama u Beču crnogorski premijer Duško Marković, koji tamo boravi na poziv austrijskog kancelara, Sebastijana Kurca. "Imamo veoma dobru saradnju sa Hrvatskom i BiH u dosljednoj primjeni sporazuma o readmisiji"

Marković je rekao da Crna Gora neće štititi granicu žicom, iako je broj ilegalnih prelazaka crnogorske granice porastao sa 97 zabilježenih u februaru na preko 590 u maju.

"Imamo veoma dobru saradnju sa Hrvatskom i BiH u dosljednoj primjeni sporazuma o readmisiji", rekao je crnogorski premijer.

Prema njegovim riječima, Crna Gora “prihvata sve ilegalne migrante koji se nalaze na teritoriji ovih država, a došli su sa naše teritorije bez ikakvih ograničenja i administrativnih blokada"

"Mi ćemo formirati određene centre, ako se ovakav trend nastavi, za prihvat migranata i njihovo tretiranje", najavio je crnogorski premijer.

"Bez nova te nove resurse ne možemo obezbijediti, moramo osnažiti naše policijske snage, moramo ih kvalitetnije opremiti... i zbog toga pozdravljam povećanje budžeta kroz novu strategiju na Zapadnom Balkanu za pitanja bezbjednosti i migracija", poručio je Marković.

XS
SM
MD
LG