Linkovi

Crnogorske pomorske vlasti spasile 17 migranata


Podgorica

Crnogorske pomorske vlasti spasile su danas 17 migranata iz Sirije I drugih zemalja, uljučujući troje djece, nakon što su sa italijanskog ribarskog broda prethodno dobile poziv za pomoć kako bi bezbjedno uplovili u crnogorsku luku Zelenika, saopštila je policija.

“Službenici Sektora granične policije su danas u Luci Zelenika izvršili prihvat 17 stranih državljana – migranata koje je do naše obale, uz prethodno obavještenje sa mora, dovezao italijanski brod”, piše u saopštenju. “Nakon prihvata, ovih 17 lica je zbrinuto i u toku je rješavanje ostalih pitanja i dalje postupanje u vezi sa ovim događajem”

Prema tom saopštenju, Upravi pomorske sigurnosti je jutros oko 7 časova od strane posade italijanskog plovila „Erica“ upućen poziv za asistenciju u kojem je tražena pomoć “oko pristajanja u našu luku jer brod prevozi 17 lica i prijeti im opasnost od potopljavanja”.

Prema saznanjima policije, posada broda „Erica“ prethodno je pružila pomoć ovim licima koja su se nalazila na manjem gumenom čamcu u međunarodnim vodama, na način što ih je prihvatila na svoje plovilo.

Uprava pomorske sigurnosti je o svemu odmah obavijestila službenike Sektora granične policije – Regionalnog centra granične policije „Jug“, koji su preduzeli aktivnosti kako bi se izvršio prihvat tih osoba, po pristajanju u luku.

“Brod „Erica“, sa šest članova posade – italijanskih državljana i 17 migranata je uplovio u Luku Zelenika oko 10,10 časova”, kažu u policiji. “Od 17 migranata, bilo je deset muškaraca, četiri žene i troje djece. Od ovih 17 lica, po njihovim izjavama, najviše je lica iz Sirije – 11, po dva lica su iz Maroka i Jemena i po jedno lice je iz Avganistana i Pakistana”.

Policija je saopštila da su osobe sa italijanskog broda prihvaćene i medicinski zbrinute, kao i da su im obezbijeđeni hrana, voda i suva odjeća.

“Slijede dalje aktivnosti u vezi sa ovim događajem kako bi se utvrdile relevantne činjenice i preduzele mjere i radnje iz oblasti nadležnosti naših organa a koje se tiču statusa ovih lica i ostalih povezanih pitanja” rekli su u Upravi policije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG