Linkovi

Češki premijer pred porazom na izborima


Aktuelni češki premijer Andrej Babiš tokom glasanja (Foto: REUTERS/Bernadett Szabo)
Aktuelni češki premijer Andrej Babiš tokom glasanja (Foto: REUTERS/Bernadett Szabo)

Opoziciona grupa desnog centra “Zajedno” je na češkim parlamentarnim izborima osvojila više glasova od stranke ANO češkog premijera Andreja Babiša, pokazali su preliminarni rezultati glasanja.

“Zajedno” je uz još jednu opozicionu grupu, liberalne grupaciju Pirati/Gradonačelnici su na putu da osvoje 108 mandata u Donjem domu parlamenta - od ukupno 200 poslanika, pokazuje računica Češke televizije, javila je agencija Rojters.

"Demokratska opozicija će imati većinu, a to znači i kraj dominacije Andreja Babiša. Večeras ćemo ... verovatno započeti razgovore sa drugom koalicijom o mogućnosti formiranja buduće vlade", rekao je predsednik Piratske partije Ivan Bartos.

Procene ukazuju da im to daje šansu da formiraju većinsku vladu koja će zameniti Babiša čija je partija češku izvršnu vlast činila u koaliciji sa još dve stranke.

Opozicija se obavezala da će smanjiti budžetski deficit i poboljšati transparentnost vlade.

Agencija Rojters procenjuje da će biti potrebno da budući koalicioni partneri prevaziđu razlike u politikama koje vode, poput pristupa partnerima iz Evropske unije, imajući u vidu da jedan od njih zastupa evroskeptični pristup.

Andrej Babiš se tokom kampanje suočavao sa kritikama o lošem suočavanju sa pandemijom koronavirusa, brzom rastu javnog duga, kao i da je više vodio računa o svojim poslovnim interesima – nego o državi.

Kako izveštava agencija Rojters – političke partije u Češkoj odbijaju saradnju sa Babišom zbog, kako je precizirano, neprihvatljivih sukoba interesa vezanih za poslovnu imperiju koju je stvorio pre ulaska u politiku.

Inače, on je jedan od političara čije se ime prošle sedmice našlo u “Panamskim papirima”, procurelim dokumentima koje su istraživački mediji širom sveta proučavali u koordinaciji sa Međunarodnim konzorcijumom za istraživačko novinarstvo.

Istraživanje je pokazalo da je aktuelni češki premijer iskoristio ofšor investicionu kompaniju za kupovinu dvorca vrednog 22 miliona dolara na jugu Francuske.

Babiš je uzvratio da nije uradio ništa pogrešno ili nelegalno.

U “Pandorinim papirima” našla su se imena brojnih svetskih lidera i javnih ličnosti - koje prate sumnje i navodi da su koristili inostrane destinacije kako bi umanjili poreske izdatke tako što ih ne bi plaćali u matičnoj državi.

XS
SM
MD
LG