Linkovi

Bugarska nije odobrila početak pregovora Severne Makedonije i EU


ARHIVA - Stanovnik Skoplja prolazi pored zastave Severne Makedonije (Foto: AP/Boris Grdanoski)
ARHIVA - Stanovnik Skoplja prolazi pored zastave Severne Makedonije (Foto: AP/Boris Grdanoski)

Bugarska je blokirala početak pristupnih pregovora između Severne Makedonije i Evropske unije zbog otvorenih istorijskih i jezičkih pitanja koje ove dve susedne zemlje imaju.

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharieva izjavila je, nakon video konferencije ministara spoljnih poslova EU održane u utorak 17. novembra, da Bugarska u ovoj fazi „ne može da podrži pregovarački okvir sa Republikom Severnom Makedonijom“, kao ni održavanje prve međuvladine konferencije, prenosi servis RSE u Severnoj Makedoniji.

Kako se navodi, Zaharieva je rekla da predloženi nacrt nije odražavao bugarske zahteve i da nije mogao biti podržan u svom sadašnjem obliku.

Stav Bugarske zasnovan je na okvirnom stavu parlamenta. Više od godinu dana to je poznato javnosti, uključujući i makedonske kolege“, dodala je Zaharieva.

Zastave nekih od članica Evropske unije
Zastave nekih od članica Evropske unije

Na ministarskom sastanku koji je održan u utorak 17. novembra, trebalo je da se usvoji pregovarački okvir za Severnu Makedoniju, kako bi proces pregovora o članstvu otpočeo u decembru.

Države članice Evropske unije su u martu jednoglasno odobrile otvaranje pristupnih pregovora Brisela i Skoplja. Međutim, Bugarska blokira usvajanje pregovaračkog okvira, insistirajući na adekvatnom sprovođenju dogovora o dobrosusedstvu i zahteva stavljanje ove teme među prioritetna poglavlja u pregovorima, zajedno sa vladavinom prava.

Između Bugarske i Severne Makedonije već dugo traje rasprava oko naziva makedonskog jezika, a između ostalog Bugarska odbija da se u zvaničnim dokumentima EU koristi termin “makedonski jezik”.

Florijan Biber, profesor na Univerzitetu u Gracu u Austriji, izjavio je za Glas Amerike na makedonskom jeziku da potez Bugarske otvara vrata za podrivanje ideje o proširenju Evropske unije. Biber je rekao da se radi o postupku koji zabrinjava.

Bugarska koristi položaj članice Evropske unije u odnosu na državu koja se nalazi izvan Unije. Iako je uvek imala pritužbe u vezi sa jezikom koji se koristi na prostoru Severne Makedonije - nikada taj problem nije spominjala kao uslov za počinjanje pregovora", rekao je Biber.

Potez Bugarske otvara vrata za podrivanje ideje o proširenju Evropske unije: Florijan Biber
Potez Bugarske otvara vrata za podrivanje ideje o proširenju Evropske unije: Florijan Biber

Taj potez, dodaje Biber, stvara preduslove za slične postupke preostalih država koje se graniče sa područjem Zapadnog Balkana.

"Rumunija može blokirati Srbiju zbog rumunske manjine, Hrvatska bi sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom mogla da pokrene slično pitanje - tvrdeći da se u tim zemljama govori hrvatski jezik. Krenula bi beskrajna lavina kada bi određene zemlje EU koristile članstvo i podrivale evropske vrednosti i obaveze. Bilo bi to obeshrabrujuće za proširenje," zaključio je Biber u razgovoru za Glas Amerike na makedonskom jeziku.

Bugarska je u septembru poslala zemljama članicama memorandum u kojem se traži da bilateralni dogovor Skoplja i Sofije i dobri međususedski odnosi budu deo Pregovaračkog okvira o učlanjenu Republike Severne Makedonije u EU, te da budu deo Poglavlja 35.

U ovom dokumentu, u čiji je sadržaj RSE imao uvid, na šest strana se objašnjavaju i bugarske teze o poreklu makedonske nacije i jezika. Tamo se navodi da su Makedonci „projekat ranijeg jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita“, da je makedonski jezik „norma bugarskog i da nije postojao do 2. avgusta 1944. godine“.

Evropska komisija koja je u julu izradila nacrt pregovaračkog okvira stoji iza stajališta da je Severna Makedonija spremna za otvaranje pregovora.

XS
SM
MD
LG