Linkovi

Broj žrtava koronavirusa u svetu premašio dva miliona


ARHIVA - Sahrana žrtava koronavirusa u Brazilu (Foto: AP/Edmar Barros)
ARHIVA - Sahrana žrtava koronavirusa u Brazilu (Foto: AP/Edmar Barros)

Broj žrtava koronavirusa u svetu premašio je dva miliona u petak, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins, dok zemlje širom sveta pokušavaju da nabave vakcine i beleže slučajeve novog soja koronavirusa.

Bilo je potrebno devet meseci da broj preminulih od Kovida 19 u svetu dostigne milion, ali samo tri meseca da bi porastao na dva miliona, što pokazuje da se ubrzava i stopa smrtnosti.

Do sada, u 2021. godini u proseku je bilo više od 11.900 smrtnih slučajeva dnevno ili jedna žrtva svakih osam sekundi, pokazuju podaci agencije Rojters.

"Naš svet je dostigao tragičan prag. Iza zapanjujuće cifre su imena i lica: osmeh koji je sada samo memorija, mesto za stolom koje će zauvek biti prazno, soba u kojoj odjekuje ćutnja voljene osobe", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zatražio globalnu koordinaciju i finansiranje napora da se obezbedi vakcina.

Broj žrtava koronavirusa u svetu do 1. aprila bi mogao da dostigne 2,9 miliona, prema proceni Instituta za zdravstvene podatke i evaluaciju.

Uzimajući u obzir brzinu kojom se virus širi zbog nove varijante koja je više zarazna, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da bi najgore tek moglo da predstoji.

"Ulazimo u drugu godinu pandemije. Mogla bi da bude još teža zbog dinamike prenošenja i nekih problema koje vidimo", upozorio je u sredu Majk Rajan, glavni zvaničnik SZO za vanredne situacije.

Najveći broj žrtava je u Sjedinjenim Državama, više od 386.000. Među najteže pogođenim zemljama su i Brazil, Indija, Meksiko i Velika Britanija. Zajedno, u tih pet zemalja je gotovo 50 odsto od ukupnog broja preminulih u svetu, iako u njima živi samo 27 odsto globalne populacije.

U Evropi, najteže pogođenom regionu u svetu, zabeleženo je više od 615.000 smrtnih slučajeva, što je gotovo 31 odsto od ukupnog broja žrtava Kovida 19 u svetu.

XS
SM
MD
LG