Linkovi

Uhapšen naoružani mladić na ulasku u Vindzorski zamak


ARHIVA - Vindzorski zamak u Engleskoj.
ARHIVA - Vindzorski zamak u Engleskoj.

Britanska policija uhapsila je u subotu naoružanog muškarca na imanju Vindzorskog zamka u Engleskoj. 19-godišnji mladić iz Sauthemptona ušao je na zemiljište zamka oko 8:30 na dan Božića i sada je u pritvoru.

“Muškarac je uhapšen pod sumnjom da je nedozvoljeno ušao na zaštićenu lokaciju, kao i zbog posedovanja oružja", saopštila je predstavnica britanske policije Rebeka Mirs. “Možemo da potvrdimo da su bezbednosne procedure pokrenute od trenutka kada je ušao na zemljište zamka, i da nije ušao ni u jednu od zgrada."

Članovi kraljevske porodice su obavešteni o incidentu.

Kraljica Elizabeta II provodi Božić u Vindzoru, pošto je odlučila da ove godine ne odsedne u Sendringemu, kraljevskom imanju na istoku Engleske, gde tradicionalno provodi novogodišnje praznike sa porodicom. Neće se pojavljivati u javnosti a tokom praznika će je posetiti najbliži rođaci među kojima je njen najstariji sin, princ Čarls.

Britanska kraljica Elizabeta snima svoju tradicionalnu božićnu poruku u Vindzorskom zamku, 23. decembra 2021.
Britanska kraljica Elizabeta snima svoju tradicionalnu božićnu poruku u Vindzorskom zamku, 23. decembra 2021.

U svojoj tradicionalnoj Božićnoj poruci naciji, koja je ove godine bila neoubičajeno lična, kraljica Elizabeta je govorila o gubitku svog supruga princa Filipa. Rekla je da, dok je Božić za mnoge "srećan trenutak", može da bude težak za one koji su izgubili nekog od svojih voljenih, i da ove godine to razume pošto je ostala bez Filipa posle 73 godine braka.

"Njegovo osećanje službe, intelektualna radoznalost i sposobnost da pronađe nešto zabavno u svakoj situaciji bili su neizmerni", rekla je u tradicionalnoj snimljenoj poruci, odajući počast svom "voljenom FIlipu."

Kraljica Elizabeta pozvala je Britance da uprkos tuzi koju je izazvala pandemija, proslave praznike sa prijateljima i porodicom.

"“Dok kovid još jednom znači da ne možemo da proslavimo sasvim onako kako bismo želeli, i dalje možemo da uživamo u lepim tradicijama, bilo da su to božićne pesme, kićenje jelke, davanje i primanje poklona ili gledanje omiljenog filma čiji kraj dobro znamo."

Kraljica je takođe govorila o svom predstojećem Platinastom jubileju koji počinje narednog februara kada će proslaviti 70 godina na prestolu. Ona je najduže vladajući monarh u britanskoj istoriji, od 2015. kada je premašila kraljicu Viktoriju, svoju čukunbaku.

Izjavila je da se nada da će taj jubilej biti prilika da "ljudi izraze zahvalnost zbog ogromnih društvenih, naučnih i kulturnih promena" koje su se odigrale u proteklih 70 godina, i sa osećanjem sigurnosti pogledaju u budućnost."

XS
SM
MD
LG