Linkovi

Vojska SAD: Lider ISIS-a u Siriji ubijen u napadu dronom


ARHIVA - Bespilotna letelica američke vojske (Foto: AFP/James Lee Harper Jr./USAF)
ARHIVA - Bespilotna letelica američke vojske (Foto: AFP/James Lee Harper Jr./USAF)

Lider Islamske države (ISIS) u Siriji, jedan od pet vođa te ekstremističke organizacije, ubijen je u američkom vazdušnom napadu, saopštila je u utorak američka vojska.

Američka Centralna komanda je u saopštenju navela da je Maher al-Agal ubijen u napadu bespilotnom letelicom u severozapadnom delu Sirije, a da je jedan od njegovih bliskih saradnika teško ranjen, prenosi agencija Rojters.

"Ova operacija je detaljno planirana da bi se osigurao njen uspeh. Početna istraga nagoveštava da nije bilo civilnih žrtava", navodi se u saopštenju i dodaje da je al-Agal odgovoran za razvijanje mreža ISIS-a van Iraka i Sirije.

Ubistvo al-Agala predstavlja još jedan udarac naporima Islamske države da se reorganizuje kao gerila nakon što je izgubila kontrolu nad velikim delovima teritorije.

Sjedinjene Države imaju oko 900 vojnika u Siriji, većinom na istoku zemlje podeljene u desetogodišnjem građanskom ratu, mada administracija predsednika Džoa Bajdena tek treba da iznese dugoročni plan za osmogodišnju misiju.

Sirijska civilna odbrana, humanitarna organizacija koja je aktivna u područjima pod kontrolom opozicionih snaga, saopštila je da je u napadu dronom pogođen motocikl u selu Haltan, u regionu Alepo, i da su ubijene dve osobe.

U februaru, lider Islamske države razneo se tokom racije američke vojske u Siriji.

Ta ekstremistička organizacija je na vrhuncu moći od 2014-2017. godine, vladala milionima ljudi i preuzimala odgovornost za napade u desetinama gradova širom sveta.

Njen lider Abu Bakr al-Bagdadi proglasio je kalifat na četvrtini teritorije Iraka i Sirije 2014. godine, pre nego što je ubijen u raciji američkih specijalnih snaga na severozapadu Siriji 2019. godine, posle kolapsa Islamske države.

Koalicija protiv ISIS-a, koju predvode Sjedinjene Držabe, saopštila je sredinom 2019. godine, da je Islamska država posle poraza zadržala 14 do 18 hiljada pripadnika, među kojima i 3.000 stranaca, mada precizan broj nije poznat.

"ISIS i dalje predstavlja pretnju po SAD i partnere u regionu", naveo je u saopštenju portparol Centralne komande posle napada dronom.

Analitičari ocenjuju da su se mnogi lokalni borci vratili normalnom životu, spremni da se ponovo angažuju ako se za to ukaže prilika.

XS
SM
MD
LG