Linkovi

Izraelski sud produžio zabranu rada Al Džazire


Pogled na glavnu centrau katarskog emitera Al Džazira u glavnom gradu zemlje, Dohi, 6. maja 2024.
Pogled na glavnu centrau katarskog emitera Al Džazira u glavnom gradu zemlje, Dohi, 6. maja 2024.

Izraelski sud je potvrdio i produžio za 35 dana vladinu odluku da zatvori katarski televizijski kanal Al Džazira, saopštilo je u petak Ministarstvo pravde.

Al Džaziri, koja emituje program na arapskom i engleskom jeziku, prekinuto je emitovanje u Izraelu prema prvobitnoj naredbi na 45 dana početkom prošlog meseca.

Vlada premijera Benjamina Netanjahua ima dugogodišnje nesuglasice sa Al Džazirom koje su se pogoršale od početka rata u Gazi u oktobru.

"Okružni sud u Tel Avivu potvrdio je instrukcije ministra komunikacija da zaustavi emitovanje kanala Al Džazira, zatvori njene urede u Izraelu, blokira pristup njenim veb stranicama i zapleni opremu", saopštilo je Ministarstvo pravde.

Naredba, izdata u četvrtak nakon zahteva tužioca za njeno potvrđivanje i produženje, bila je na dodatnih 35 dana, saopštilo je Ministarstvo na svom sajtu.

Gašenje ne utiče na emitovanje sa Zapadne obale koju okupiraju Izraelci ili iz Pojasa Gaze, odakle Al Džazira i dalje prati izraelski rat sa palestinskim ekstremističkim pokretom Hamas.

Parlament je u aprilu usvojio zakon o bezbednosti koji mu omogućava da zabrani emitovanje stranih medija u Izraelu zbog podrivanja bezbednosti.

Vlada je 5. maja odobrila odluku o zabrani emitovanja Al Džazire u Izraelu i zatvaranju njenih kancelarija na 45 dana.

Ali 9. juna vrhovni sud je, odgovarajući na peticiju Udruženja za građanska prava u Izraelu, prosledio slučaj okružnom sudu u Tel Avivu.

Vlada je tada zatražila od tog suda da potvrdi zabranu na 45 dana. Sudija je odobrio 35-dnevnu zabranu, navodeći pravne nedostatke.

Ministar komunikacija Šlomo Karhi reagovao je u saopštenju, nazvavši Al Džaziru "glasnikom terorizma u službi Hamasa".

"Iz apsurdnih pravnih razloga, prinuđeni smo (da tražimo) njihovo zatvaranje u Izraelu svakih 45 dana. Nastavićemo da činimo sve što je potrebno da očistimo region od terorizma i podsticanja" na nasilje, dodao je on.

Izrael je u januaru rekao da su novinar Al Džazire i honorarac ubijeni u vazdušnom napadu u Gazi bili "teroristički operativci".

Sledećeg meseca, još jedan novinar kanala koji je ranjen u odvojenom napadu optužen je da je bio "zamenik komandira čete" u Hamasu.

Al Džazira je demantovala optužbe.

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) pozvala je na poništavanje zabrane. Zabrani su se usprotivile i Ujedinjene nacije, SAD i Nemačka.

Izrael je rangiran na 101. od 180 mesta u Svetskom indeksu slobode medija RSF 2024.

Sud u Tel Avivu je saopštio da je sloboda izražavanja "posebno važna u vremenima rata. Međutim, kada postoji značajno narušavanje bezbednosti države, prioritet se daje ovom drugom razmatranju".

XS
SM
MD
LG