Linkovi

Šta sa političkom pozadinom Ćuruvijinog ubistva?


Posle hapšenja dvojice bivših pripadnika DB-a pod optužbom da su učestvovali u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, mnogi postavljaju pitanje da li će se istraga završiti tamo gde počinje politička pozadina ovog slučaja.

Dan pošto su vlasti u Srbiji saopštile imena četvorice osumnjičenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, u javnosti se otvaraju spekulacija da li je otkriveno nešto novo u istrazi i šta će biti sa političkom pozadinom ovog ubistva.

Osumnjičenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Ratku Romiću i Milanu Radonjiću, Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva i mogućeg ometanja postupka uticanjem na svedoke, ističe se u današnjem saopštenju Suda.

Posle jučerašnje konferencije za novinare u Vladi Srbije, na kojoj su saopštena imena četvorice osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije – ova tema u velikoj meri zaokuplja pažnju javnosti. Optužen kao direktni nalogodavac Ćuruvijinog ubistva, bivši šef DB-a, Radomir Marković iz zatvora, preko advokata, poručuje da je zatečen svim ovim što se dešava, da ne zna o čemu se radi i da ga niko nije saslušao u vezi sa slučajem.

A čestitke Aleksandru Vučiću na otkrivanju osoba osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije uputila je stranačka kolegenica i ministarka energetike Zorana Mihajlović.

"Ja samo mogu da čestitam i prvom potpredsedniku Vlade i timu koji se bori protiv kriminala i korupcije. Ovo je prva Vlada koja je pokazala da zaista nema zaštićenih, da ne govorimo o hapšenjima ubica Ćuruvije. Konačno, posle toliko godina mi znamo imenom i prezimenom ko je odgovoran za takav zločin", kaže Mihajlović.

Sa druge strane, nije malo onih koji smatraju da vlasti nisu saopštile ništa novo što se već nije znalo, kao da je i dalje ostala neotkrivena politička pozadina ubistva Slavka Ćuruvije.

Uz ocenu da postoji politička volja za razrešenje ubistva Slavka Ćuruvije, profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić je izjavila da je teško poverovati da je Radomir Marković samoinicijativno naredio ubistvo Ćuruvije.

"Da li će se stvar zaustaviti tamo gde se zaustavila i kada je bilo istraživano Đinđićevo ubistvo. Dakle tamo gde počinje politička pozadina toga ubistva. Meni se čini da će se stvar odvijati isto onako kao što se odvijala istraga, optuženje i suđenje za Đinđićevo ubistvo", smatra Rakić Vodinelić.

Sličan stav iznosi i advokat Rajko Danilović, koji smatra da Milorad Ulemek nije doneo ništa novo u vezi sa ubistvom Ćuruvije, već da Legijino svedočenje samo potvrđuje dosadašnja saznanja Tužilaštva u vezi sa ubistvom Slavka Ćuruvije.

A predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, Veran Matić kaže da Milorad Ulemek po zakonu ne može da dobije povlastice, niti status svedoka saradnika.
XS
SM
MD
LG