Linkovi

Bivši guverner Južne Karoline - novi Trampov republikanski rival


Republikanac Mark Senford govori na OZY festivalu u Central parku u Njujorku 21. jula 2018.
Republikanac Mark Senford govori na OZY festivalu u Central parku u Njujorku 21. jula 2018.

Mark Senford, bivši guverner i kongresmen iz Južne Karoline uključio se u republikansku trku za predsedničku nominaciju kao rival predsednika Donalda Trampa.

Želim da vam kažem da ulazim u trku. Biće to početak dugog puta", izjavio je Senford u intervjuu za Foks Njuz. Na pitanje zbog čega želi da se takmiči protiv aktuelnog predsednika koji je popularan unutar Republikanske stranke, Senford, koji je priznao da ima minimalne šanse za nominaciju i rekao da ne očekuje da će postati predsednik, odgovorio je: "Mislim da moramo da razgovaramo o tome šta znači biti republikanac. Mislim da smo mi, kao Republikanska partija, izgubili kompas."

Senford se tako pridružio Džou Volšu, bivšem kongresmenu iz Ilinoisa koji je uživao podršku konzervativnih republikanaca i Bilu Veldu, bivšem republikanskom guverneru Masačusetsa, kao konkurencija Trampu na primarnim izborima.

Predsednik Republikanske partije Južne Karoline ocenio je da Senfordov "projekat privlačenja pažnje nema nikakvu svrhu".

Senford je tvitovao da poštuje "gledište mnogih republikanskih prijatelja koji su me savetovali da se ne kandidujem, ali jednostavno mislim da nas konkurencija čini jačim."

59-godišnji Senford je odavno glasni kritičar predsednika Trampa, i često je dovodio u pitanje njegovu motivaciju i kvalifikacije tokom primarnih republikanskih izbora 2016, a kada je Tramp dobio kandidaturu opisao je to kao "gorku pilulu". Na kraju je rekao da će podržati Trampa na opštim izborima iako je naglasio da "mu je teško da prihvati njegov lični stil i tendenciju da stalno unižava druge".

Kada se Senford ponovo kandidovao za mesto kongresmena iz Južne Karoline 2018, predsednik se zainteresovao za trku i u poslednji čas podržao Senfordovu republikansku rivalku Kejti Arington, iako je malo verovatno da je to uticalo na rezultat. Tramp je tvitovao da mu "Senford nije bio od pomoći u kampanji" i da bi mu "bilo bolje u Argentini", čime je aludirao na kongresmenovu vanbračnu aferu iz 2009, kada se ustanovilo da je otputovao u Južnu Ameriku na susret sa svojom ljubavnicom a njegovi saradnici su rekli novinarima "pešači na Apalačima."

Mark Senford razgovara sa novinarima pre republikanske predsedničke debate u organizaciji mreže CBS, 13. februara 2016.
Mark Senford razgovara sa novinarima pre republikanske predsedničke debate u organizaciji mreže CBS, 13. februara 2016.

Na pitanje da li bi taj incident iz prošlosti mogao da bude smetnja njegovoj kampanji, Senford je rekao da je posle toga stekao "novi nivo empatije." "Duboko se izvinjavam zbog svega", rekao je i dodao da su mu glasači iz njegove države kasnije politički oprostili i poslali ga u Kongres.

XS
SM
MD
LG