Linkovi

Bivši šef FBI: Najviši zvaničnici u Kongresu znali za istragu protiv Trampa


Endru Mejkejb, tada vršilac dužnosti direktora FBI, svedoči na Kapitol Hilu 11. maja 2017.
Endru Mejkejb, tada vršilac dužnosti direktora FBI, svedoči na Kapitol Hilu 11. maja 2017.

Bivši vršilac dužnosti šefa FBI-ja Endru Mekejb izjavio je da najviši kongresni lideri nisu iskazali protivljenje kada ih je 2017. godine obavestio da je njegova agencija otvorila kontraobaveštajnu istragu predsednika Donalda Trampa, pod sumnjom da možda ima veze sa Rusijom.

Mekejb je izjavio za NBC da je obavestio osmoro ključnih članova Kongresa- među kojima su bili lider senatske većine Mič Mekonel i predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan, tada dvojica najviših republikanaca u oba doma Kongresa, ubrzo nakon što je otvorio istragu pre skoro dve godina.

"Niko nije prigovorio", rekao je Mekejb. "Niti na pravnim osnovama, ni ustavnim, niti na osnovu činjenica."

Nekoliko dana pre otvaranja istrage, Tramp je otpustio Džejmsa Komija, direktora Federalnog istražnog biroa, koji je tada predvodio istragu ruskog mešanja u američke izbore 2016. Ubrzo, Tramp je rekao da je mislio na "tu stvar sa Rusijom", kada je smenio Komija a na jednom sastanku u Beloj kući sa ruskim zvaničnicima se pohvalio da je "značajno ublažio veliki pritisak" koji se vrši na njega tako što je otpustio Komija.

Tramp je nagovestio da su Mekejb i zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn učestvovali u "izdajničkoj" aktivnosti kada su razmatrali primenu 25. ustavnog amandmana, koji omogućava da se predsednik ukloni s vlasti, dok su, ujedno, otvorili kontraobaveštajnu istragu i istragu mogućeg Trampovog ometanja pravde.

Mekejb je u intervjuu za CBS koji je emitovan u nedelju, izjavio da je "možda počinjeno krivično delo" kada je Tramp otpustio Komija. Mekejb, koji je kasnije i sam otpušten posle 21 godine u FBI-ju, izjavio je: "Ako je predsednik ometao sprovođenje pravde, otpustio direktora FBI-ja kako bi negativno uticao ili zaustavio istragu ruskih aktivnosti čiji je cilj možda bio da se podrži njegova kandidatura, kao kontraobaveštajni istražitelj morate da se zapitate "zašto bi predsednik SAD to uradio?".

Tramp je nastavio da kritikuje Mekejba napisavši na Tviteru u ponedeljak uveče: "Imajte na umu, Endru Mekejb nije išao u WC bez dozvole Džejmsa Komija."

Mekejb, čija je nova knjiga o karijeri u FBI-ju i Trampovoj istrazi objavljena u utorak, izjavio je za CBS da je sled događaja u vezi sa Trampovim potezima naveo FBI da se zapita "da li postoji neka nedolična veza između našeg predsednika i najopasnijeg neprijatelja, vlade Rusije?".

Mekejb je izjavio da je Roznestajn, koji sledećeg meseca napušta Sekretarijat za pravosuđe, bio "apsolutno" saglasan sa istragama protiv Trampa. Razgovori o mogućoj primeni ustavnog amandmana nisu doveli do bilo kakve akcije.

Nekoliko dnaa posle otpuštanja Komija, Rozenstajn je imenovao Roberta Malera, takođe bivšeg direktora FBI-ja, kao specijalnog tužioca koji je preuzeo istragu Rusije. Rozenstajn je postao nadležan za istragu pošto se tadašnji sekretar za pravouđe Džef Sešns izuzeo iz nje zbog razgovora koje je lično vodio tokom izborne kampanje sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu, Sergejem Kisljakom. Pošto se Sešns izuzeo iz istrage, to je na kraju navelo Trampa da ga otpusti prošle godine.

XS
SM
MD
LG