Linkovi

Američki predsednički kandidati oštro se razlikuju u stavovima o pravima LGBTQ zajednice


Zabavljači učestvuju u Njujorškom Prajdu, 25. jun, 2023. (Foto: AP/Eduardo Munoz Alvarez)
Zabavljači učestvuju u Njujorškom Prajdu, 25. jun, 2023. (Foto: AP/Eduardo Munoz Alvarez)

Organizacija Galup procenjuje da su malo više od sedam procenata odraslih Amerikanaca lezbejke, gej, biseksualci, transeksualci ili dovode u pitanje svoju seksualnost, ukratko - LGBTQ zajednica. Ta grupa je protestovala protiv saopštenja tadašnjeg predsednika Donalda Trampa na Tviteru iz 2017, koje zabranjuje transrodnim osobama da služe u vojsci. Manje od nedelju dana nakon što je postao predsednik, Džo Bajden je poništio tu zabranu.

“Transseksualno osoblje, ako je inače kvalifikovano, može da služi svojoj vladi u vojsci Sjedinjenih Država", rekao je Bajden.

Sara Kejt Elis, predsednica organizacije “GLAAD” ističe da je "pravo olakšanje imati administraciju koja razume ko smo i ceni nas kao američke građane."

Takođe, tokom svog mandata, predsednik Džo Bajden je potpisao Zakon o poštovanju braka, koji daje federalna prava i povlastice istopolnim parovima.

Različit odnos američkih predsedničkih kandidata prema LGBTQ zajednici
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Evo šta je Bajden poručio LGBTQ zajednici tokom događaja u Beloj kući:

"Voljeni ste. čuli smo vas, razumemo vas i pripadate", rekao je predsednik.

Rendi Bravo, pristalica predsednika Bajdena, kaže da mnogo njegovih prava, kao gej muškarca, može da bude ugroženo: "Dakle, jedan od razloga što podržavam Bajdena ovoga puta, a podržao sam ga i prošlog, je zbog onoga za šta se zalaže."

Bivši predsednik Donald Tramp je bio prvi predsednik koji je imenovao otvoreno gej osobu za zvaničnika kabineta, ali je od tada zauzeo, generalno konzervativniji stav. Rekao je: "Bog je stvorio dva pola, muški i ženski."

“Šta je sa zamenicama? Ako stvarno proučite i pogledate, to je bolesno. To je bolesno. Zaštitiću sadržaj koji je za Boga. Mi ćemo štititi kontekst i sadržaj koji je za Boga", rekao je Tramp.

To je narativ koji njegovi glasači podržavaju.

“Republikanska strana se više slaže sa onim što Biblija kaže u smislu eliminacije abortusa, u smislu uklanjanja LGBTQ oznake", kaže pristalica Trampa, Tomas Isbel.

Kako su nastale levica i desnica?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Predsednik Bajden je osudio konzervativne državne zakone koji ograničavaju hirurške zahvate promene pola i časove o seksualnoj orijentaciji. Bivši predsednik Tramp obećao je sledeće na vebsajtu svoje kampanje:

“Prvog dana, ukinuću Bajdenovu okrutnu politiku o takozvanoj ’rodnoj zaštiti’. Smešno – proces koji uključuje davanje deci blokera puberteta, mutiranje njihovog fizičkog izgleda, i na kraju obavljanje operacija na maloletnoj deci."

Savetnik Demokratske stranke Bred Vudhaus kaže da republikanski birači žele tradicionalnu republikansku stranku:

“Oni su orijentisani anti-imigrantski, anti-transrodno, anti-gej. Tramp to zna i drži se toga", ističe on.

LGBTQ birači pomogli su Bajdenu da osvoji neopredeljene države 2020. godine. Anketa grupe GLAAD, koja se zalaže za prava LGBTQ zajednice, pokazuju istu snažnu podršku Bajdenu. Međutim, oni većinom pozivaju republikansku stranku da se fokusira na ekonomiju umesto da ograničava njihova prava.

XS
SM
MD
LG