Linkovi

Bajden: Izrael pristao na ulazak pomoći u Gazu iz Egipta, informacije ukazuju da ekstremisti stoje iza napada na bolnicu


Američki predsednik na konferenciji za novinare u Tel Avivu (Foto: AP/Evan Vucci)
Američki predsednik na konferenciji za novinare u Tel Avivu (Foto: AP/Evan Vucci)

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u Tel Avivu da SAD podržavaju Izrael, da na osnovu podataka koji su mu dostavljeni odgovornost za eksploziju u bolnici u Gazi snose palestinski ekstremisti, kao i da je izraelska vlada obećala da neće sprečiti ulazak humanitarne pomoć iz Egipta.

Sjedinjene Države uložile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti

Sjedinjene Američke Države uložile su veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se tražio prekid sukoba između Izraela i ekstremista Hamasa kako bi se omogućila dostava humantarne pomoći u Pojas Gaze.

Brazilski nacrt rezolucije podržalo je 12 članica SB UN, dok su Rusija i Velika Britanija su bile uzdržane.

Gneralni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na na hitan prekid vatre kako bi se oslobodili taoci i dopremila humanitarna pomoć u Gazu.

U tekstu dokumenta je, bez pominjanja imena, Izrael pozvan da povuče pozive civilima i osoblju UN da se povuku na jug palestinske enklave, dok su istovremeno osuđeni teroristički napadi Hamasa.

Takođe, osuđeno je nasilje, neprijateljstvo prema civilima, teroristička nedela i pozvano na trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca.

Zvaničnici u Gazi, kojom vlada Hamas, okrivili su izraelsku vojsku za vazdušni napad na bolnicu Al Ahli u kojem tvrde da je poginula 471 osoba. IDF je negirao odgovornost za napad i objavio video i audio zapise koji, kako tvrde, dokazuju da je do eksplozija u bolnici došlo kada je na objekat pala neuspelo lansiran projektil ekstremističke grupe Islamski džihad.

„Bio sam duboko tužan i ogorčen jučerašnjom eksplozijom u bolnici u Gazi, a na osnovu onoga što sam video, čini se kao da je to delo onog drugog tima, a ne vašeg", rekao je Bajden tokom razgovora sa Benjaminom Netanjahuom, premijerom Izraela.

„Ali ima mnogo ljudi koji nisu sigurni, tako da ima mnogo, moramo da prevaziđemo mnogo stvari“, dodao je Bajden.

Bajden je kasnije naknadno pojasnio da je njegov komentar bio zasnovan na informacijama koje mu je pokazalo Sekretarijat odbrane SAD, ne ulazeći u detalje.

Bajdenov put na Bliski istok bio je osmišljen da smiri region, čak i dok je demonstrirao podršku SAD svom savezniku Izraelu, koji je obećao da će uništiti pokret Hamas čiji su borci ubili 1.400 Izraelaca u divljanju 7. oktobra.

Ali posle eksplozije u bolnici, Jordan je otkazao planirani samit u Amanu na kojem je Bajden trebalo da se sastane sa liderima Jordana, Egipta i Palestinske uprave. Umesto toga, očekuje se da će razgovarati sa jordanskim i egipatskim liderima telefonom iz aviona na putu kući.

Govoreći o humanitarnoj pomoć za civile u Gazi, koja je danima pod blokadom Izraela, bez struje i vode, Bajden je naveo da je izraelska vlada pristala da dozvoli ulazak iz Egipta.

"Izrael je pristao da na to da humanitarna pomoć počne da ulazi iz Egipta u Gazu”, naveo je predsednik Amerike, dodavši “da će kamioni početi da se kreću preko granice u najkraćem roku”.

Prvi čovek SAD je podsetio na stradanje Jevreja tokom Holokausta u Drugom svetskom ratu.

"Nećemo ponovo da stojimo sa strane i da ništa ne činimo. Ni danas, ni sutra, nikada”, poručio je on.

Bajden je upozorio Izraelce da ne dozvole da postanu zaslepljeni besom nakon što su pretrpeli najsmrtonosniji napad ikada, upozoravajući da su Sjedinjene Države napravile tu grešku posle 11. septembra.

"Dok osećate taj bes, nemojte da vas izjeda. Posle 11. septembra, bili smo besni u Sjedinjenim Državama. Dok smo tražili pravdu i dobijali pravdu, takođe smo pravili greške", rekao je Bajden tokom posete Tel Aviv.

Bajden je istakao da podržava rešenje o dve države u potrazi za mirom.

„Nacije savesti poput Sjedinjenih Država i Izraela ne mere se samo primerom moći. Mi se merimo snagom našeg primera, i zato, koliko god da je teško, moramo nastaviti da težimo miru. Moramo nastaviti da težimo putu tako da Izrael i palestinski narod mogu da žive bezbedno i bezbedno u dostojanstvu i miru“, rekao je on.

Tokom posete Izraelu, Bajden se sastao sa Izraelcima koji su preživeli napade Hamasa.

On je zagrlio penzionerkuj Rahelu Edri, koju je Hamas držao kao taoca na nišanu pištolja u njenoj kući 20 sati i koristio je hranu i razgovor da ih zaustavi do njihovog hapšenja.

„Molim vas, nastavite da nas podržavate u eliminaciji Hamasa jednom zauvek“, rekao je jedan vojnik Bajdenu.

Pored Netanjauha i preživelih, američki predsednik se u Tel Avivu sreo sa izraelskim kolegom Isakom Hercogom, članovima ratnog kabineta vlade, kao i sa pripadnicima hitnih službi koji su radili 7. oktobra.

XS
SM
MD
LG