Linkovi

Bezos najavio da će se odreći većeg dela bogatstva


ARHIVA - Osnivač Amazona Džef Bezos (Foto: AP Photo/John Locher)
ARHIVA - Osnivač Amazona Džef Bezos (Foto: AP Photo/John Locher)

Osnivač kompanije Amazon Džef Bezos najavio je da će se za života odreći većeg dela svog bogastva i tako postao jedan u nizu milijardera koji su obećali da će donirati većinu zarađenog novca.

Bezos, koji je prema proceni časopisa Forbs "vredan" oko 124,1 milijardu dolara, to je objavio u zajedničkom intervjuu za kablovsku mrežu CNN sa devojkom Loren Sančez, koji je objavljen u ponedeljak.

Američki milijarder nije precizirao kako - ili kome - će dati svoj novac, ali je dodao da sa Sančez radi na izgradnji "kapaciteta" za to.

"Težak deo je utvrditi kako da se to uradi na uzvišeni način. Nije lako. Razvoj Amazona nije bio lak. Zahtijevao je mnogo napornog rada i veoma pametne kolege. I ja - kao i Loren - shvatili smo da je filantropija slična. Nije laka. Veoma je teška", rekao je Bezos.

Bezos je ranije bio na meti kritika zato što nije bio deo kampanje, koju su pokrenuli Bil Gejts, Melinda Frenč Gejts i Voren Bafet, kojom su se milijarderi podsticali da kroz filantropiju doniraju veći dio svog bogatstva.

Bezosova bivša supruga Mekenzi Skot postala je dio te kampanje 2019. godine i od tada je istaknuto lice u svetu filantropije. Novac je, često tajno, davala dobrotvornim organizacijama širom zemlje. Poslednje tri godine donirala je više od 12 milijardi dolara istorijski crnačkim koledžima i univerzitetima, grupama za zaštitu prava žena i drugim nevladinim organizacijama.

Bezos, koji se razveo od Skot od 2019. godine, prošle godine se povukao sa mjesta izvršnog direktora Amazona da bi više vremena posvetio filantropiji i drugim projektima. Među drugim donacijama, obećao je da će dati 10 milijardi dolara za borbu protiv klimatskog promjena. Prošle godine dao je 510,7 miliona dolara u dobrotvorne svrhe.

Bezos i Sančez su prošle subote najavili da će dati donaciju od 100 miliona dolara pevačici Doli Parton, koja je poznata po svom filantropskom radu koji je pomogao da se proizvede Modernina vakcina protiv kovida 19. Sličnu donaciju dali su kuvaru Hoze Andresu, takođe poznatom po filantropskom radu, i saradniku CNN-a Van Džonsu.

XS
SM
MD
LG