Linkovi

Koji izazovi očekuju novog šefa kompanije Amazon?


Foto: ARHIVA Endi Džesi govori o veb uslugama kompanije na skupu u Las Vegasu, 5. decembra 2019.

Osnivač Amazona Džef Bezos i zvanično je upravljanje kompanijom predao u ruke novog direktora – Endija Džesija, koji je pokretač unosnog ogranka kompanije koji se bavi klaud računarstvom. Još se ne zna kako će tačno izgledati Bezosova dalja uloga u kompaniji, gde ostaje najveći deoničar i predsedavajući odbora.

Bezos je osnovao Amazon pre tačno 27 godina, iz svoje garaže – kao kompaniju za prodaju knjiga preko interenta da bi prerasla u internet prodavnicu doslovno svake vrste robe, onlajn i u fizičkim prodavnicama. Džesi je zatim izgradio izuzetno profitabilan biznis – Amazon veb usluge (Amazon Web Services), sa centrima podataka koji pružaju široki dijapazon usluga korporacijama. Amazon se sada dalje širi na polje zdravstvene zaštite ali je zašao i na teritoriju Holivuda, kupovinom studija Metro Goldvin Majer.

Deonica Amazona u početku je vredela jedan i po dolar, dok sada vredi više od tri i po hiljade. Ukupna vrednost kompanije je 1,7 hiljada milijardi dolara. Godišnji profit se skoro udvostručio 2020. na 21,3 milijarde dolara, delimično zbog toga što je Kovid-19 podstakao više potrošača da kupuju preko interneta pa je prihod Amazona porastao za 38 procenata.

Kako se kompanija širila, privlačila je sve veću pažnju i nadzor globalnih regulatornih tela, koji su razmtrali način na koji plaća porez i skuplja podatke, kao i žalbe na monopol. Predsednik Džo Bajden postavio je Linu Kan, poznatu kritičarku tehnoloških kompanija, da istraži Amazon. Iako detalji istrage nisu javni, očekuje se da će uključiti konflikt interesa Amazona koji u maloprodaji ima sosptvene proizvode koji se na platformi takmiče sa trećim stranama. Amazon je optužen i da koristi podatke prodavaca – trećih strana - da bi napravio jeftinije verzije njihovih proizvoda. Kompanija osporava te optužbe.

Za to vreme, Kongres razmatra nove antimonopolske zakone koji bi mogli da utiču na poslovanje Amazona. Evropski regulatori takođe istražuju poslovnu praksu kompanije.

Neke od najvećih američkih kompanija su žestoka konkurencija Amazonu. Volmart, na primer, i sam organizuje dostavu paketa, dok Majkrosfot potpisuje ugovore o klaud računarstsvu sa velikim firmama, među kojima je i Volmart.

Radnik Amazona dostavlja paket mušterijama u Indiji.
Radnik Amazona dostavlja paket mušterijama u Indiji.

Endi Džesi će potencijalno imati probleme i unutar kompanije. Među radnicima Amazonovih skladišta, a potencijalno i radnicima u drugim delovima kompanije, postoji interesovanje za sindikalno udruživanje.

A šta sada namerava da radi Džef Bezos? On ostaje predsednik i najveći deoničar Amazona ali njegov nalog na Instagramu pokazuje da ima brojna druga interesovanja da mu popune vreme.

Kao obožavalac naučne fantastike, planira suborbitalni svemirski let sa svojim bratom Markom. Objavio je i svoju fotografiju za volanom električnog kombija koji je napravila kompanija Rivijan, startap koji je finansirao Amazon. Bezos je uložio i milijarde dolara u kompaniju Blu Oridžin da bi promovisao svemirski turizam i infrastrukturu. Prvi let te kompanije sa ljudskom posadom planiran je za 20. jul, manje od dve nedelje nakon što Virdžin Galatik Ričarda Brensona započne novu epohu svemirskih putovanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG