Linkovi

"Potpuno obavešteni" Tramp naziva izveštaj o Rusiji prevarom


Predsednik Tramp razgovara sa novinarima na travnjaku Bele kuće, 23. juna 2020.
Predsednik Tramp razgovara sa novinarima na travnjaku Bele kuće, 23. juna 2020.

Predsednik Donald Tramp odbacio je obaveštajne izveštaje prema kojima je Rusija možda nudila novčane nagrade ekstremistima povezanim sa Talibanima da vrše napade na američke vojnike, nakon što su visoki zvaničnici naveli da je predsednik sada "u potpunosti obavešten" o tom pitanju.

U seriji tvitova u sredu, predsednik je medijske izveštaje o obaveštajnim podacima nazvao "još samo jednom prevarom", i rekao da izvor iz originalnog izveštaja Njujork Tajmsa "verovatno ni ne postoji."

Tramp se takođe pozvao na saopštenje Pentagona da vojni zvaničnici nemaju "nikakve dokaze da potvrde informacije" o ruskom davanju nagrade ekstremistima za napade na Amerikance. "Zar ljudi još ne shvataju da je to sve prevara lažnih vesti da okleveću mene i Republikansku partiju", napisao je predsednik na Tviteru. "Nikada nisam bio brifovan jer informacije koje su posedovali nisu bile na tom nivou."

Međutim, savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen u sredu je rekao reporterima u Beloj kući da je "predsednik sada u potpunosti brifovan" o navodnoj ruskoj zaveri.

Zvaničnici Bele kuće prvo su rekli da Tramp nije bio verbalno obavešten o tim obaveštajnim podacima, zato što nije mogla da se potvrdi njihova tačnost.

O’Brajen je izjavio da odgovornost za tu odluku leži na osobi iz CIA-e koja podnosi izveštaj predsedniku. "Osoba koja je inicijalno donela odluku o tome da li predsednik treba da bude obavešten na brifingu u Ovalnoj kancelariji je bila visoki civilni karijerni službenik", rekao je novinarima savetnik za nacionalnu bezbednost. "Ona je donela odluku da predsednik ne bude usmeno brifovan jer nije imala poverenje u tačnost obaveštajnih podataka."

Međutim, mediji među kojima su Njujork Tajms i CNN, objavili su da je deo informacija o navodnoj ruskoj operaciji bio uključen u predsednikov dnevni brifing, sažetak glavnih obaveštajnih pitanja, koji mu je podnet krajem februara. Prema drugim izveštajima, predsednik je dobio pisane informacije o tim podacima 2019. godine.

Portparolka Bele kuće Kejli Mekeneni.
Portparolka Bele kuće Kejli Mekeneni.

Bela kuća optužuje obaveštajne zvaničnike koji su odali novinarima informacije o navodnom ruskom podsticanju Talibana da napadaju američke vojnike u Avganistanu da su potencijalno uništili svaku šansu da se postigne konsenzus o tome da li je postojala stvarna pretnja po američke i koalicione vojnike.

Sekretarka za štampu Bele kuće Kejli Mekeneni u utorak je kritkovala "odmetnute obaveštajne agente" da su ugrozili živote američkih vojnika i branila odluku da se predsednik Donald Tramp ne obavesti o, kako kaže, nepotvrđenim obaveštajnim podacima.

Mekeneni je na početku brifinga takođe kritikovala Njujork Tajms, koji je prvi objavio priču o navodima da je Rusija nudila nagrade borcima Talibana da ubijaju američke i koalicione vojnike u Avganistanu.

"Ništa dobro ne može da proistekne iz ovoga", rekla je reporterima. "Ko će želeti da sarađuje sa američkom obaveštajnom zajednicom? Ko će biti izvor ili saradnik ako znaju da njihov identitet može da bude otkriven?"

Mekeneni je zatim upozorila da curenje informacija i pridavanje pažnje nepotvrđenim navodima, slabi zemlju u celini.

"Ovaj nivo kontroverze i neslaganja direktno ide na ruku Rusiji i, nažalost, služi njihovim interesima."

Njujork Tajms je u utorak u svom izveštavanju o ovoj priči dodao da su, prema trojici zvaničnika upoznatih sa obaveštajnim podacima, američki zvaničnici presreli komunikacije i došli do podataka o velikim finansijskim transakcijama sa naloga koji kontroliše ruska vojno-obaveštajna agencija na račun povezan sa Talibanima.

Trampov verovatni demokratski rival na izborima u novembru, demokrata Džo Bajden juče je proveo dan kritikujući predsednika zbog ove teme.

“Ideja da nekako nije znao ili nije bio brifovan je, ako je to slučaj - zanemarivanje dužnosti", rekao je Bajden, odgovarajući na pitanja reportera posle govora koji je održao u Vilmingtonu u Delaveru.

Verovatni demokratski predsednički kandidat Džo Bajden održao je predizborni skup u Vilmingtonu, u svojoj državi Delaver 30. juna 2020.
Verovatni demokratski predsednički kandidat Džo Bajden održao je predizborni skup u Vilmingtonu, u svojoj državi Delaver 30. juna 2020.

Amerikanci bi trebalo da zaljuče da "taj čovek nije podoban da bude predsednik Sjedinjenih Američkih Država", poručio je Bajden.

I druge istaknute demokrate izrazile su nezadovoljstvo posle brifinga u Beloj kući sa direktorom nacionalnih obaveštajnih službi Džonom Retklifom, savetnikom za nacionalnu bezbednost Robertom O'Brajenom i šefom osoblja Bele kuće Markom Medouzom.

Uprkos kritikama, Bela kuća i neki republikanci insistiraju da se obaveštajnim podacima pristupalo na ispravan način. Mekeneni je rekla da se donose strateške odluke šta se uključuje u brifing predsedniku. "U ovom slučaju, nije brifovan predsednik, informacije nisu bile verodostojne."

Republikanski senator Džim Inhof, predsednik senatskog Odbora za oružane snage se slaže: "Postojala je konfuzija što se tiče naših obaveštajnih podataka i u to vreme oni nisu bili podignuti na nivo predsednika. Naše obaveštajne agencije ni sada nisu u potpunoj saglasnosti".

U saopštenju u ponedeljak uveče, portparol Sekretarijata za odbranu izjavio je da, dok su zvaničnici bili upoznati sa obaveštajnim podacima, Pentagon "nema dovoljno dokaza da potvrdi prvobitne obaveštajne izveštaje".

Pentagon je ipak preduzeo dodatne mere predostrožnosti da bi zaštitio američke vojnike. Drugi visoki obaveštajni zvaničnici takođe su nagovestili da su nepotvrđeni podaci podeljeni unutar američke obaveštajne službe i sa saveznicima čiji su vojnici potencijalno ugroženi.

U novim medijskim izveštajima navodi se da su obaveštajni podaci o ruskom davanju nagrada Talibanima poslati Beloj kući prošle godine, a bili su koncentrisani na eksploziju automobila bombe u aprilu 2019, kada su ubijena trojica američkih marinaca. Neki zvaničnici kažu da Tramp često ne čita dnevne izveštaje koji mu se podnose, i umesto toga više voli usmene brifinge nekoliko puta nedeljno.

Mekeneni kaže da je Tramp sada brifovan o nečemu što je "nažalost u javnom domenu."

Predsednik čita a takođe i verbalno konzumira obaveštajne podatke", izjavila je Trampova predstavnica za medije. "Ovaj predsednik je najinformisanija osoba na planeti Zemlji kada se radi o pretnjama sa kojima se suočavamo."

XS
SM
MD
LG