Linkovi

Barozo u Beogradu, Mogerini i Han u Sarajevu


Bivši predsednik Evropke komisije Žoze Manuel Barozo u društvu premijera Srbije Aleksandra Vučića prilikom poslednje posetu Beogradu dok je bio na položaju

Bivši predsednik Evropske komisije izjavio da će i Srbija i zemlje zapadnog Balkana postati deo Evropske unije u ne tako dalekoj budućnosti...

Bivši predsednik Evropske komisije Žoze Barozo izjavio je danas u Beogradu da će Srbija postati članica EU, ali je odbio da prognozira kada bi to moglo da se dogodi. U međuvremenu, evropski komesari Federika Mogerini i Johanes Han boravili su u poseti Sarajevu.

U ne tako dalekoj budućnosti, Srbija i zemlje zapadnog Balkana postaće deo Evropske unije, izjavio je danas bivši predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Ukoliko to želi i ako ispuni uslove, Srbija će postati članica Unije, rekao je Barozo u Beogradu, tokom međunarodne konferencije o odnosu EU i zapadnog Balkana, i dodao da problemi EU sa Rusijom i dobri odnosi Srbije sa Moskvom ne bi trebalo da utiču na odnose Beograda sa Briselom:

"Šta je važno – da zemlja ispunjava svoje uslove, u smislu ekonomskih reformi, vladavine prava, ljudskih prava. To su važne stvari, a ne nivo saradnje sa Rusijom".

A visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar za politiku susedstva Johanes Han razgovarali su danas u Sarajevu sa političkim liderima u BiH o deblokadi procesa evropskih integracija.

Mladen Ivanić, Federika Mogerini, Johanes Han, Dragan Čović i Bakir Izetbegović (s leva)
Mladen Ivanić, Federika Mogerini, Johanes Han, Dragan Čović i Bakir Izetbegović (s leva)

Tom prilikom Mogerini je istakla da bi bila dobra ideja da zapadni Balkan ostane izvan tenzija na liniji Brisel-Moskva, i da očekuje od rukovodstva Rusije da to razume na taj način:

"Uvek kažemo da sve zemlje zapadnog Balkana imaju budućnost u EU. Mi to sada zajedno moramo učiniti stvarnim, vi ovde u Sarajevu i u ostatku BiH, ali i u EU u smislu odgovornosti i spremnosti da sarađujemo".

Komesar za politiku proširenja Johanes Han je istakao da uslovi EU moraju biti ispunjeni, i da se u procesu monitoringa očekuje, ne samo slaganje sa osnovnim principima EU, već i konkretni rezultate primene:

"Inicijative za bližu saradnju na Zapadnom Balkanu su potrebne. Na primer u oblasti komunikacija, transporta, železnica, puteva, kao i u oblasti snabdevanja energentima. Zato vam je potrebna snažna država koja će predstavljati vaše interese u tim raspravama".

A u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi je ocenio da će ruski uticaj na Balkanu biti prisutan i kada države regiona, uključujući i Srbiju, postanu članice EU. Ali, to nikako ne podrazumeva isključivanje evrointegracijskih procesa u kojima je Srbija, istakao je Kirbi.

XS
SM
MD
LG