Linkovi

Sankcije Rusiji nisu uslov za pregovore sa EU


Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije (desno) i Johanes Han, evropski komesar za pregovore o proširenju
Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije (desno) i Johanes Han, evropski komesar za pregovore o proširenju

Od Srbije nismo tražili da uvede sankcije Rusiji, izjavio je danas evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han, nakon sastanka sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han je naglasio da o tom pitanju odlučuje sama Srbija kao suverena država i odbacio dovodjenje u vezu pitanja sankcija Rusiji sa početkom pregovora sa Srbijom o prijemu u EU. Inače, posjetu Briselu je ministar Dačić iskoristio još i za susret Jadransko-jonske inicijative i sastanak sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

Iako se danas, pored ostalog, razgovaralo i o specifičnostima odnosa Brisela i Beograda prema Moskvi, tokom sastanka komesar od minstra spoljnih poslova nije zahtjevao da Srbija slijedi EU u sankcijama prema Rusiji.

"Nisam to tražio jer je riječ o odluci vlade Srbije, riječ je o suverenoj državi i oni treba sami da odluče. Naravno da smo o tome razgovarali. Drugo, to nema povezanosti sa pitanjem otvaranja poglavlja pregovora. Siguran sam da će uskoro biti moguće otvoriti neka od poglavlja jer lično vjerujem da je proces pregovaranja najbolja garancija da će se održati povoljna klima kakvu smo stvorili. Zato predano radimo na pripremi otvaranja pregovora", rekao je evropski komesat za pregovore o proširenju, Johanes Han.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić je upitao:

"Gde postoji problem? Neke države članice smatraju da ne mogu da se otvaraju ptrethodna poglavlja pre nego što se otvori poglavlje 35 ili poglavlje 23 i 24. To je suština problema. Znači, to nikakve veze nema sada sa ovim drugim pitanjima sankcija protiv Rusije, pošto sam video da se i u našim medijima to pitanje postavlja: da zbog toga sada Srbija neće dobiti otvaranje poglavlja. Ovde je reč o tome da li će, na primer, Nemačka prihvatiti da se otvori poglavlje 32, bez otvaranja poglavlja 35, ili da li će države članice sada proceniti da li u poglavlju 35, a to su odnosi sa Prištinom, da li ima napretka, imajući u vidu probleme koje smo videli svih ovih meseci oko konstituisanja vlasti u Prištini. To je suština problema."

Nezaobilazno je bilo i pitanje novinara o vojnim vježbama sa Rusijom, opet u svjetlu krize u Ukrajini i evropskog stava prema Rusiji.

"Srbija ne pripada ni jednom bloku ni paktu, ali Srbija ima vojnu saradnju sa svima. Imala je vojne vežbe i sa SAD i sa mnogim drugim vojskama i policijama širom sveta, uključujući i Rusku Federaciju", objasnio je Dačić i dodao, "i to sve znaju i ambasadori sa Zapada koji su tu i mislim da nema nikakvog razloga da se neke činjenice u odnosima sa Moskvom sada zloupotrebljavaju na takav način. Srbija ima normalan i redovan odnos sa Moskvom kao što ga imamo i sa drugim zemljama i mi nemamo nikakve frustracije iz prošlosti tim povodom. Mi ne vodimo ni rusofilnu ni rusofobičnu politiku."

Komesar Han je dodao da razumije ovakav stav jer je i njegova Austrija neutralna zemlja, najavljujući nastavak razgovora sa srpskim zvaničnicima za dva dana, kada dolazi u posjetu Beogradu.

XS
SM
MD
LG