Linkovi

Han: Proširenje i dalje prioritet


Evropski komesar Johanes Han i crnogorski premijer Milo Đukanović tokom susreta u Podgorici (gov.me)
Evropski komesar Johanes Han i crnogorski premijer Milo Đukanović tokom susreta u Podgorici (gov.me)

Evropski komesar Johanes Han, tokom posete Crnoj Gori,saopštio da nakon formiranje nove Evropske komisije pitanje pregovora o proširenju EU ostaje jedan od prioriteta

Evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju, Johanes Hanom kazao je da se u Izvještaju o napretku pominje klauzula o balansu jer se želi posjetiti na njeno postojanje, ali da u ovom trenutku ne postoji nikava namjera da se ona aktivira.

Evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju, Johanes Han prvi put je došao u Podgoricu gdje ga je dočekao crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić, a potom i premijer Milo Đukanović. Nakon sastanka sa premijerom, Han je, zaajedno s svojim domaćinom, izašao pred novinare i naglasio:

“Sljedeće sedmice su od ključnog značaja jer se pred parlamentom nalazi zakonodavstvo koje se odnosi na borbu protiv korupcije i zadovoljan sam što sam od Đukanovića čuo da će do kraja godine ti zakoni biti usvojeni”, rekao je Han.

Han je naglasio da nakon formiranja nove Evropske komisije, pitanje pregovora o proširenju i pristupanju ostaju jedan od prioriteta.

“Napredak u oblasti vladavine prava definitivno će opredijeliti brzinu pregovora. Pozdravljam odluku Crne Gore da se usaglasi kada je riječ o spoljnoj politici sa stavovima EU. To je jedan od indikatora i pokazatelja odgovorne politike i političara”, naveo je Han.

Govoreći o slobodi medija, pozdravio je korake koje je Vlada preduzela u unapređenju slobode i na istragama nasilja protiv novinara. Takođe, pozvao je medije da promovišu etičke i profesionalne standarde. Han je naveo da evropska integracija nudi mnoge šanse građanima kroz unapređenje vladavine prava i ekonomije.

“Crna Gora je na dobrom putu ka pristupanju EU ali ovo putovanje se tiče svih građana i utiče na sve, ne samo na političare i diplomate. Podržavam to što se sve političke partije zalažu za pridruženje Uniji”, kazao je Han.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je kazao da Crna Gora pregovarački proces sa Evropskom unijom doživljava kao dobar okvir koji pomaže da se realizuju kvalitetne sveobuhvatne reforme, koje treba da dovedu do unapređenja kvaliteta života njenih građana. On je rekao da Crna Gora ostaje privržena opredjeljenju da brzina pregovaranja sa EU nije prioritet, već kvalitet njenih pregovora.

“Pregovarački proces razmumijemo kao dobar okvir koji nam pomaže da realizujemo kvalitetne sveobuhvatne reforme, koje treba da nas dovedu do unapređenja kvaliteta života naših ljudi”, poručio je Đukanović.

On je ponovio da nema rješavanja nijednog krupnog problema u regionu bez dodatnog podsticaja ekonomskog razvoja.

“Podsticanje ekonomskog razvoja zapadnog Balkana ključno je pitanje za dalji evropski napredak jer mora da nam pomogne da obezbijedimo bolju integraciju regiona unutar sebe i kvalitetnije veze sa EU”, smatra Đukanović.

Razgovor sa Hanom je ulio dodatni optimizam da EU, sa visokom pažnjom razumije poruke iz Crne Gore, i da je spremna da radi na nekim od ključnih projekata i tako doprinosi razvoju regiona.

Đukanović je, kako je kazao, obavijestio Hana da su ocjene iz Izvještaja o napretku prihvaćene sa ozbiljnošću i da su ugrađene u crnogorsku državnu politiku za narednu godinu.

XS
SM
MD
LG