Linkovi

Ban: Kriza globalne solidarnosti


Ban Ki-mun danas u Rimu sa izbeglicama i migrantima
Ban Ki-mun danas u Rimu sa izbeglicama i migrantima

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija priznao je da se zemlje Evropske unije suočavaju sa izazovima, ali je takođe apelovao na njih da pokažu "saosećajno liderstvo" i pruže gostoprimstvo izbeglicama koje beže od rata, diskriminacije i gladi u svojim domovinama...

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun nazvao je situaciju sa migrantima i izbeglicama u Evropi "krizom globalne solidarnosti".

Ban je posetio jedno prihvatilište u Rimu, gde je razgovarao sa izbeglicama i njihovom decom. Tom prilikom, prvi čovek Svetske organizacije priznao je da se zemlje Evropske unije suočavaju sa izazovima, ali je takođe apelovao na njih da pokažu "saosećajno liderstvo" i pruže gostoprimstvo izbeglicama koje beže od rata, diskriminacije i gladi u svojim domovinama.

Mađarska zatvorila granicu i sa Hrvatskom

U međuvremenu, na Balakanu se nastavlja priliv onih koji traže azil, a autobusi prepuni migranata i izbeglica po prvi put su počeli da pristižu u Sloveniju, pošto je Mađarska u ponoć zatvorila i svoju granicu prema Hrvatskoj, i primorala hrvatske vlasti da preusmere migrante.

Poslednja grupa od nekoliko stotina izbeglica uspela je da uđe u Mađarsku svega nekoliko minuta pre nego što je kapija zapečaćena.

Mađarska je granicu prema Srbiji zatvorila još u septembru.

Nova tragedija

A brojnim tragedijama, koje su se tokom poslednjih meseci dogodile sa migrantima i izbeglicama iz Sirije, Avganistana i drugih žarišta na Bliskom istoku i u Africi, danas se može dodati još jedna.

Turska obalska straža saopštila je da se 12 migranata, mežu kojima je bilo četvoro dece i jedna beba, udavilo blizu obale Turske na putu sa grčkog ostrava Lezbos.

Samo ove godine, na Mediteranu je stradalo više od 3.000 ljudi koji su se odlučili na opasno putovanje ka Evropi.

XS
SM
MD
LG