Linkovi

Akcioni plan za Tursku, Mađarska zatvara granicu


Samit EU
Samit EU

Ankari je, u zamenu za bolju kontrolu granica i zbrinjavanje izbeglih, obećan ubrzan proces dobijanja bezviznog režima i otvaranja novih poglavlja, dok Mađarska u ponoć zatvara granicu sa Hrvatskom

Oktobarski summit evropskih lidera završio se usvajanjem Akcionog plana saradnje sa Turskom na zaustavljanju nekontrolisanog priliva izbjeglica. Ankari je obećan ubrzan proces dobijanja bezviznog režima, otvaranja novih poglavlja a razmatra se i finansijska pomoć. Zauzvrat se traži snažnija kontrola granice sa EU i bolje zbrinjavanje izbjeglih. Istovremeno, i pored negodovanja Zagreba, Madjarska najavila da u ponoć zatvara granicu prema Hrvatskoj.

Predsjednik Evropskog savjeta je umjereni optimista nakon četvrtog po redu samita posvećenoh izbjegličkoj krizi. Elementi za dogovor sa Ankarom su tu, a sve kako bi se ostvario prvenstven cilj evropskih lidera.

"Zato što je naša prva obaveza da zaštitimo evropsko društvo i da garantujemo javni mir", rekao je predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

Akcioni plani ima smisla samo ukoliko se zaustavi priliv izbjeglica, upozorio je prvi čovjek Evropskog savjeta, uvjeren da će Ankara prihvatiti ponudjeno. A trenutno je na stolu brži put do bezviznog režima, otvaranja novih poglavlja pregovora, iako niko nije rekao kojih i kada i obećanje da će se evropske članice konsultovati oko turskog zahtjeva za 3 milijarde pomoći u zbrinjavanju izbjeglih. Medjutim, naglašeno je, Turska ne može da očekuje da će, barem po pitanju bezviznog režima, ući u brzi voz bez ispunjavanja neophodnih preduslova.

"To ne znači da ćemo da odstupimo od osnovnih kriterija koji su ključni u ovom procesu. Dakle, za Tursku neće biti dodatnih uslova, a napredak na ovom polju ćemo da analiziramo na proljeće naredne godine", poručio je predsjednik Evropske komsije, Žan Klod Junker.

Na marginama summita je madjarski premijer najavio zatvaranje granice sa Hrvatskom zbog nekontrolisanog priliva izbjeglica iz tog pravca. Ova najava je kasnije i potvrdjena i donijeta odluka da se granica zatvori večeras u ponoć. Sam madjarski premijer odbija da govori o "zatvaranju", prije o " kontoli" granice.

"Nije riječ o zatvaranju granice sa Hrvatskom, to nije moguće! Mi govorimo o ponovnom uspostavljanju Šengena, a njegova pravila jasno kažu da su dužnosti zemalja van šengenskog prostora. Imamo tačke prelaza granice, one su otvorene ali pod kontrolom. To je ono što želimo da imamo i to možemo da postignemo i fizički", naglasio je mađarski premijer Viktor Orban.

Na pitanje da li je o tome razgovarao sa hrvatskim premijerom, Orban je rekao:

"Jesam, nismo se složili".

Odgovor na eventualno zatvaranje madjarske granice prema Hrvatskoj najavio je i slovenački premijer, tvrdeći da bi tada preusmjeravanje izbjeglica prema Sloveniji natjeralo Ljubljanu da reaguje " odgovarajućim mjerama". Evropska komisija, sa svoje strane, nije se oglašavala po ovom pitanju - umjesto toga, podsjeća se na stav Komisije da svaka njena članica ima pravo da upravlja svojim granicama, ali da ograde nisu "evropsko" rješenje.

XS
SM
MD
LG