Linkovi

Izvinjenje zbog smrti izbeglice u Bugarskoj


Predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev
Predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev

Predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev izjavio je da duboko žali zbog smrti avganistanskog izbeglice na kojeg su pucali pripadnici bugarske pogranične policije

Predsednik Bugarske je istakao da taj događaj pokazuje potrebu za hitnom akcijom Evropske unije u cilju ublažavanja izbegličke krize.

Plevnelijev je pozvao EU da uspostavi brze zajedničke mere za rešavanje krize i zamolio one koji traže azil da poštuju evropske i bugarske zakone. Izbeglica je bio u grupi od više od 50 migranata koje je uočila patrola u blizini granice sa Turskom u četvrtak, saopštilo je bugarsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zvaničnik ministarstva Georgi Kostov rekao je da su policajci ispalili upozoravajuće hice u vazduh od kojih se jedan odbio od nešto, pogodio migranta i ranio ga, a on je potom podlegao ranama.

Incident je veruje se prvi takve vrste od početka migrantske krize ranije ove godine. Pošto je dobio obaveštenje o incidentu, bugarski premijer Boris Borisov je juče napustio samit u Briselu i vratio se u zemlju.

XS
SM
MD
LG