Linkovi

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil na meti ozbiljnih pretnji na mreži Telegram, na potezu Tužilaštvo


Arhiva - Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil govori tokom svečane dodele američkih vojnih medalja JSAM pripadnicima Vojske Srbije, u Ambasadi SAD u Beogradu, 17. aprila 2024. (Foto: FoNet)
Arhiva - Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil govori tokom svečane dodele američkih vojnih medalja JSAM pripadnicima Vojske Srbije, u Ambasadi SAD u Beogradu, 17. aprila 2024. (Foto: FoNet)

Nakon što je 15. aprila posetio Filozofski fakultet u Novom Sadu i između ostalog se sreo i sa profesorom tog fakulteta i novinarom Dinkom Gruhonjićem, ambasadoru Sjedinjenih Država u Srbiji Kristoferu Hilu upućene su brojne pretnje, uglavnom preko mreže Telegram.

Sa nekoliko kanala na Telegramu upućene su pretnje "Metak za obojicu", "Glogov kolac", "Ladno bih ubio ovog Hila bez trunke savesti" ili "Kill Hill", a objavljena je i montirana fotografija američkog ambasadora na nišanu snajpera.

Slučaj je u nadležnosti Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, koje je povodom ovih pretnji formiralo predmet, i to po službenoj dužnosti. Sam ambasador Hil, kao i ambasada SAD u Beogradu, nisu se oglašavali povodom izrečenih pretnji.

Neke od pretećih poruka upućenih ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu nakon njegove posete Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, koje su se pojavile na Telegram kanalima, u aprilu 2024.
Neke od pretećih poruka upućenih ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu nakon njegove posete Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, koje su se pojavile na Telegram kanalima, u aprilu 2024.

Ambasador Hil sredinom aprila posetio je Filozofski fakultet i razgovarao sa dekanom i prodekanom Fakulteta.

Takođe, on je tom prilikom obišao i multimedijalni TV studio, koji je izgrađen uz pomoć Ambasade SAD, a sa nastavnicima i studentima je razgovarao o stanju medijskih sloboda u Srbiji i pretnjama koje primaju novinari, profesori i studenti u Novom Sadu.

"Na istu temu ambasador je na fakultetu odvojeno razgovarao i sa Dinkom Gruhonjićem sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta", navodi se u saopštenju Filozofskog fakulteta.

Snimak ove Hilove posete Filozofskom fakultetu objavila je američka ambasada na svom Instagram kanalu, gde su prikazane sve aktivnosti koje je američki ambasador imao tokom posete Novom Sadu.

Hil je u objavi ambasade na Instagramu dao i kratku izjavu:

"Filozofski fakultet u Novom Sadu neguje najbolju tradiciju visokog obrazovanja u Srbiji: studente željne znanja, posvećene profesore i negovanje tolerancije i različitosti. Zahvalan na današnjoj sadržajnoj diskusiji o značaju medijskih i akademskih sloboda".

Hilova poseta Filozoskom fakultetu dogodila dve nedelje posle četvorodnevne blokade ovog fakulteta koju su organizovale desničarske grupacije - Eko četnici, Srpska kraljevska omladina Novog Sada i Udruženje studenata Republike Srpske.

Oni su tada tražili ostavku Dinka Gruhonjića, optužujući ga za širenje mržnje u javnim nastupima u kojima je kritikovao rast nacionalističkih narativa u Srbiji. U tim optužbama korišćeni su zlonamerno montirani snimci Gruhonjićevih izjava koje je dao prošle godine na festivalu "Rebedu" u Dubrovniku, gde je on u šaljivom tonu govorio da su mu neistomišljenici izmislili ime Sabahudin, a da su mogli da ga diskredituju i njegovim pravim imenu Dinko, kako se zvao i komandant logora Jasenovac u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu, Dinko Šakić.

Usledile su brojne pretnje Gruhonjiću, ali i Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV), čiji je on član.

Istraživanje Radija Slobodna Evropa pokazuje da su pretnje Gruhonjiću i Hilu stigle sa nekoliko kanala na mreži Telegram: Grupe "Bunt je stanje duha", grupe "Republika Srpska", a iza montirane fotografije ambasadora Hila na nišanu snajpera stoji Telegram nalog Dejana Berića, koji se kao snajperista borio na strani proruskih separatista u okupiranom Donjecku u Ukrajini.

Bivši diplomata Zoran Milivojević u kaže za Glas Amerike da, s obzirom da se radi o ozbiljnim pretnjama, očekuje da nadležni organi identifikuju pretnje, spreče moguće negativne posledice vezano za te pretnje i preduzmu odgovarajuće mere kako bi se osigurala puna bezbednost ambasadora.

"Svaku vrstu pretnji bilo kom ambasadoru, i posebno američkom - imajući u vidu i ulogu Amerike i kontroverze vezane za Ameriku, i u našim odnosima i raspoloženje neko koje postoji u Srbiji prema Americi vezano za NATO i za 1999. godinu, treba ozbiljno uzeti i sasvim sigurno je za očekivati da nadležni organi po tim pretnjama reaguju, identifikuju i preuzmu odgovarajuće mere na zaštiti", ističe Milivojević, dodajući da i ako ima kritika prema Hilovim potezima, one trebaju da budu po normama civilizovanog i demokratskog društva.

XS
SM
MD
LG