Linkovi

Ana Brnabić raspisala lokalne izbore za 2. juni


Predsednica Skupštine Srbije tokom sednice parlamenta, u Beogradu, 23. aprila 2024. (Foto: FoNet)
Predsednica Skupštine Srbije tokom sednice parlamenta, u Beogradu, 23. aprila 2024. (Foto: FoNet)

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je u petak lokalne izbore u 66 jedinica lokalne samouprave za 2. jun, koji će biti održani istog dana kada i beogradski.

"Raduje me što smo iz parlamenta poslali porku građanima da smo kao izabrani predstavnici kadri i sposbni da razgvaramo i postignemo dogovor, uprkos svim razlikama", rekla je Brnabić.

Podsetila je da su poslanici postigli dogovor od datumu izbora.

"Takav dogovor je pobeda svih odgovornih ljudi", rekla je Brnabić i dodala da će iskoristiti priliku da pozove sve političke aktere da vode računa da politika ne treba i ne sme da bude sredstvo koje razdvaja ljude.

Prema rečima Brnabić, zajednička je obaveza da se politički sistem razvija u demokratskom pravcu, promovišući dijalog, uzajamno poštovanje i veći stepen razumevanja.

"Nastaviću da insistiram da parlament, kao najviše predstavničko telo, promoviše takve vrednosti. Želim svima uspešne izbore, živela Srbija", rekla je Brnabić.

Poslanici su u utorak usvojili izmene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim su promenjeni rokovi za raspisivanje izbora. Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju izbora donosi najranije 150 dana, a najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do njihovog održavanja ne može da prođe manje od 30, ni više od 60 dana.

Raspisani izbori i u Beogradu

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić raspisao je u petak izbore za odbornike u 17 gradskih opština, za 2. jun ove godine, prenosi Beoinfo.

"Od danas počinju da teku rokovi za vršenje izbornih radnji. Želim sreću svim učesnicima izbora i građanima koji, pored predstavnika u skupštinama gradskih opština, biraju i svoje predstavnike za Skupštinu Grada Beograda", rekao je Šapić.

Privremeni organ Grada Beograda je na svojoj osmoj sednici, održanoj 26. aprila 2024. godine, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, doneo Odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradskih opština Grada Beograda, navodi Beoinfo.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije FoNet.
XS
SM
MD
LG