Linkovi

Opozicija u Srbiji bez zajedničkog stava o izlasku na lokalne izbore


Marinika Tepić, funkcionerka opozicione koalicije Srbija protiv nasilja (Foto: Milica Vučković/Fonet)
Marinika Tepić, funkcionerka opozicione koalicije Srbija protiv nasilja (Foto: Milica Vučković/Fonet)

Koalicija "Srbija protiv nasilja" nije usaglasila stav o izlasku na beogradske izbore, izjavila je večeras potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić.

Izlazak na izbore podržali su Narodni pokret Srbije (NPS), Zeleno-levi front (ZLF), Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, a protiv su bili SSP, Srbija Centar, Demokratska stranka i Zajedno, rekla je Marinika Tepić, gostujući u programu televizije N1.

"Na izbore 2. juna ne treba izaći, jer to nisu izbori. Nijedan uslov za održavanje izbora nije ispunjen", ocenila je Marinika Tepić.

Ona je izjavila da se ne može govoriti da Srbija protiv nasilja i dalje postoji, jer su koalicije izborne.

"Koalicija je mogla da ostvari odlaganje izbora za jesen, da je ostala jedinstvena. Da smo ostali dosledni i principijelni i nastavili pritisak, izbori bi bili pomereni na jesen", kazala je Marinika Tepić.


Predsednik NPS Miroslav Aleksić je naveo da izlazak na izbore podržava šest članica koalicije Srbija protiv nasilja, dok su tri protiv, jer je Demokratska stranka saopštila da će se prikloniti većini.

"Prvi put nije ispoštovan stav da se u koaliciji prihvati odluka većine", izjavio je Aleksić.

"Pokazali smo svetu da je u decembru izvršena izborna krađa i uspeli smo da se ne formira vlast u Beogradu", rekao je Aleksić, uz konstataciju da se modeli suprostavljanja režimu razlikuju, ali da postoji obaveza borbe za građane i društvo, u čemu su i ostvareni rezultati.

Nikada nećemo imati ravnopravne izborne uslove, ali moramo da se borimo, poručio je Aleksić.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je izjavio da njegova partija neće učestvovati na izborima.

"Vlast se igra sa nama. Ne pada im na pamet da poprave izborne uslove, jer su prevaranti i lažovi. Jedina varijanta je održavanje izbora na jesen, ukoliko se ispune uslovi", kazao je Jovanović.

Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronga je izjavila da u okviru koalicije Srbija protiv nasilja postoje različite vizije strategije dalje borbe, dok je Ivanka Popović iz inicijative ProGlas navela da je cilj "da se ne zaboravi izborna prevara iz decembra".

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić saopštila je da će svi lokalni izbori koji su trebali da se održe u julu i avgustu biti raspisani 2. juna, zajedno sa izborima za Skupštinu grada Beograda.

Prethodni izbori za skupštinu glavnog grada Srbije održani su u decembru prošle godine, ali nijedna stranka nije obezbedila većinu, pa se organizuje novo glasanje.

XS
SM
MD
LG