Linkovi

Lazović: Srpska opozicija dobila podršku u nemačkom Bundestagu


Radomir Lazović (Foto: FoNet)
Radomir Lazović (Foto: FoNet)

Dan povratka iz Nemačke predstavnici srpske opozicije ocenjuju da su susreti i razgovori koje su imali u Bundestagu u potpunosti ispunili očekivanja, to jest da dobili podršku nemačkih parlamentaraca za borbu koju vode za održavanje fer i poštenih izbora u Srbiji.

Predstavnici srpske opozicije iz nekoliko stranaka boravili su u četvrtak u Nemačkoj na poziv Odbora za pitanja Evropske unije nemačkog parlamenta Bundestaga.

Glavna tema razgovora bila je kako predstojeće lokalne i ponovljene izbore u Beogradu učiniti pravednim i fer za sve učesnike, nakon poslednjih izbora krajem prošle godine.

Jasno je svima da su izbori pokradeni i sa kim god da razgovarate to se više ne dovodi u pitanje, već samo je pitanje šta možemo da uradimo da to promenimo“, izjavio je u razgovoru za Glas Amerike poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović i objašnjava da su predstavnici opozicije dobili podršku za demokratske promene u Srbiji, odnosno za ispunjavanje ODIHR preporuka vezanih za unapređenje izbornih uslova.

On kaže da je predstavnicima opozicije već na osnovu plana za ispunjavanje preporuka ODIHR-a koje je pripremila vlast u Beogradu bilo jasno da tu nema gotovo nikakvog napretka – ni po pitanju biračkog spiska, ni po pitanju medija, ni po pitanju pririsaka na birače ili funkcionerskoj kampanji.

Za nas je to bio vrlo jasan pokazatelj da vlast nema nameru da ispuni ODIHR preporuke, sa čime smo upoznali i kolege iz Bundestaga, koji su nam preneli da nas podržavaju u nameri da se to mora ispuniti“, kaže Lazović i ističe da je podrška stigla ne samo iz redova nemačke vladajuće koalicije koju čine zeleni, liberali i socijaldemokrate, već da su i demohrišćani veoma pozitivno reagovali na ono što radi srpska opozicija i kako su decembarski izbori pokradeni.

Najveća pomoć koju mi od njih tražimo je upravo ono što su i uradili, a to je da budu jasni u svojim stavovima da se Aleksandru Vučiću neće dozvoliti da se zaboravi ova izborna krađa. Oni su uputili vrlo jasne reči podrške opoziciji i građanima Srbije koji samo žele da institucije rade i da se poštuje zakon. To je ono što i mi od njih tražimo, a mi se moramo sami izboriti za to da poboljšamo naše društvo, a njihova podrška nam je dragocena i potrebna. I sve je na ljudima koji žive u Srbiji“, kaže još Lazović i podseća da su predstavnici opozicije poslednjih nedelja i meseci više puta boravili u Briselu, Berlinu, Parizu, Strazburu, gde su razgovarali sa svim relevantnim međunarodnim akterima.

Uspeli smo da promenimo odnos koji međunarodna zajednica ima prema autokratskoj i koruptivnoj vlasti u Srbiji. Za mene je jako važno da smo uspeli da napravimo korake ka tome da se Vučić vidi tačno onakav kakav jeste, a to je čovek koji je uzurpirao naše institucije. I ja mislim da je važno da se ta politika prema njemu menja, što je dobra vest za građane Srbije“, ističe čelnik Zeleno-levog fronta.

Inače, Nemačka slovi za zemlju EU koja je najupornije i najglasnije ukazivala na brojne nepravilnosti uočene tokom parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji održanih 17. decembra. Iz Berlina stižu i upozorenja da se prigovori na regularnost prošlih izbora moraju uzeti u obzir.

Za razliku od vremena kada je na čelu Nemačke bila kancelarka Angela Merkel, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatrao najvećim prijateljem Srbije, ta se retorika promenila i tokom nedavne posete Parizu on je rekao da je Francuska najveći prijatelj Srbije i da je to oduvek bila.

XS
SM
MD
LG