Linkovi

Srpski i kineski policajci ponovo patroliraju zajedno


Arhiva - Kineski policajci u zajedničkoj patroli sa policajcima Srbije, na Kalemegdanskoj tvrđavi, u Beogradu, Srbija, 20. septembra 2019.
Arhiva - Kineski policajci u zajedničkoj patroli sa policajcima Srbije, na Kalemegdanskoj tvrđavi, u Beogradu, Srbija, 20. septembra 2019.

Zajedničke policijske patrole MUP-a Srbije i policije Kine, od četvrtka će ponovo patrolirati gradovima Srbije, preneli su mediji saopštenje MUP-a.

Ukupno devet policajaca iz Kine patroliraće sa oko 20 srpskih kolega do 26. oktobra u užim gradskim jezgrima gradova koje najčešće posećuju kineski turisti - Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, preneo je Tanjug na svom sajtu.

Cilj patrola je "preventivno delovanje i pružanja asistencije u komunikaciji naših policijskih službenika sa kineskim državljanima", izjavio je državni sekretar u MUP-u Srbije Željko Bakić tokom posete Knez Mihailovoj ulici u Beogradu gde je zajedno sa otpravnikom poslova Ambasade Kine u Srbiji, Dže Džangom, prisustvovao predstavljanju zajedničkih patrola.

Bakić je naglasio da kineski policajci neće imati sredstva prinude i da neće primenjivati policijska ovlašćenja, "niti će postupati u bilo kom svojstvu organa za sprovođenje zakona".

On je naglasio da su zajedničke policijske patrole samo još jedan korak na putu jačanja saradnje između dva ministarstva i da one "nedvosmisleno i pouzdano dokazuju da je MUP Srbije pouzdan partner Ministarstva javne bezbednosti NR Kine", preneo je N1.

Dže Džang je rekao da je Srbija "jedna od prvih destinacija za kineske turiste i sigurno će biti sve više i više kineskih turista".

"Dolaskom naše policije sigurno će se pojačati njihov osećaj bezbednosti", rekao je Džang.

MUP-a je saopštio da policajci iz Kine, osim u Srbiji, učestvuju i u zajedničkim policijskim patrolama s kolegama u Italiji i Hrvatskoj.

Dan ranije, u sredu, MUP je saopštio i da se ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić sastao sa članom Politbiroa i sekretarom Komisije za političke i pravne poslove Komunističke partije Narodne Republike Kine, Čen Venkinom, kako bi "razgovarali o unapređenju saradnje u oblasti javne bezbednosti i istakli značaj prijateljstva između Srbije i Kine".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić prolazi pored počasnog voda pripadnika MUP-a zajedno sa članom Politbiroa i sekretarom Komisije za političke i pravne poslove Komunističke partije Kine, Čen Venkinom, u Beogradu, 28. septembra 2023. (Foto: Sajt MUP-a Srbije)
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić prolazi pored počasnog voda pripadnika MUP-a zajedno sa članom Politbiroa i sekretarom Komisije za političke i pravne poslove Komunističke partije Kine, Čen Venkinom, u Beogradu, 28. septembra 2023. (Foto: Sajt MUP-a Srbije)

"Gašić i Venćin složili su se da će predstojeće zajedničke policijske patrole dodatno ojačati saradnju i podići nivo bezbednosti kineskih turista, za koje se očekuje da će ih biti sve više, kako u evropskim zemljama tako i u Srbiji", naveo je MUP u saopštenju.

Patrole organizovane i pre četiri godine

Ovo je drugi put da MUP Srbije i Ministarstvo javne bezbednosti Kine organizuju takve patrole, kaže se u saopštenju. Prvi put taj oblik saradnje sproveden je bio 2019. godine, kada je gradovima Srbije sa srpskim kolegama patroliralo šestoro kineskih policajaca, o čemu je Glas Amerike pisao:

Podsetimo, profesor na Fakultetu bezbednosti Vladimir Cvetković tada je za Glas Amerike objasnio da se međunarodna policijska patrola uspostavlja na osnovu bilateralnih i multilateralnih sporazuma koji striktno regulišu prava i obaveze policijskih službenika.

On je tada rekao da građane Srbije ne treba da buni i plaši prisustvo kineskih policajaca u kineskim uniformama:

"Kineski policijski službenici su dužni da se pridržavaju zakonskog okvira Republike Srbije. Dakle, oni će biti angažovani kao jedna svojevrsna ispomoć našim policijskim službenicima radi unapređenja sprečavanja vršenja krivičnih dela, održavanja javnog reda, olakšavanja komunikacije", rekao je Cvetković.

Podsetio je tada da međunarodne policijske patrole predstvaljaju uobičajeni oblik saradnje i da i srpska policija ima ista dugogodišnja iskustva kroz gostujuće angažovanje u Crnoj Gori ili Hrvatskoj, kao i da postoji "razmena patrola" sa Albaniom i Italijom.

"Cilj tog projekta jeste upravo da se poboljša bezbednosni ambijent olakšavanjem komunikacije sa različitim državljanima. I na taj način mi možemo dobiti samo određene benefite od te saradnje, nikako neke negativne posledice", rekao je za Glas Amerike Cvetković 2019.

Tajne kineske stanice

Međutim, prošle godine u javnosti je pokrenuto pitanje postojanja tajnih kineskih policijskih stanica u Beogradu, kao i u mnogim gradovima Evrope i SAD.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Sejfgard difenders" (Safeguard Defenders) iz Španije tada je izvestila o tome da širom Evrope i sveta, pa i u Sjedinjenim Državama i u Srbiji postoji ukupno preko stotinu ilegalnih kineskih policijskih stanica, u 14 država Evrope.

U SAD su tada pokrenute istrage tih navoda, a policije Srbije i Hrvatske odvojeno su se oglasile saopštivši da nemaju podatke o postojanju stanica u Beogradu i Zagrebu.

Peking je u novembru 2022. demantovao postojanje ovih stanica, objašnjavajući za CNN da je reč o "preterivanju, kako bi se stvorila napetost".

XS
SM
MD
LG