Linkovi

Mandić: Nisam glasao u Srbiji; Nenezić: Prekršen sporazum većine u Crnoj Gori


Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić (desno) stoji pored premijerke Srbije Ane Brenabić i predsednika Aleksandra Vučića, u izbornom štabu Srpske napredne stranke, tokom proglašenja pobede na parlamentarnim izborima u Srbiji, u Beogradu, 17. decembra 2023.
Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić (desno) stoji pored premijerke Srbije Ane Brenabić i predsednika Aleksandra Vučića, u izbornom štabu Srpske napredne stranke, tokom proglašenja pobede na parlamentarnim izborima u Srbiji, u Beogradu, 17. decembra 2023.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kazao je u srijedu, povodom odlaska u sjedište Srpske napredne strane (SNS) i prisustva Vučićevoj proslavi izborne pobjede, da u Srbiju nije išao da glasa već mu je, kako je kazao, “dužnost bila da kao predsjednik Nove srpske demokratije bude sa prijateljima”.

On je rekao da nema ni ličnu kartu ni pasoš Srbije, niti je upisan u birački spisak te zemlje.

“Nisam glasao, nisam dao nijednu javnu izjavu, pa mogu reći da se nisam miješao u unutrašnje stvari Srbije, ali kada su se završili izbori bio sam sa svojim prijateljima i mislim da to može da bude samo na korist Crne Gore", kazao je Mandić u Skupštini, odgovarajući na pitanja poslanika opozicije “šta je radio prvi čovjek Skupštine Crne Gore pored predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u štabu SNS-a.

Mandić je, takođe, reko da je predsjednik Skupštine Crne Gore “zahvaljujući tome što je predsjednik Nove srpske demokratije”.

Mandić: Dužnost da budem sa prijateljima u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Ne bi premijer Milojko Spajić bio premijer da to nije bio dogovor parlamentarne većine i da ovaj poslanički klub nije glasao za njega. Ne bi Jakov Milatović bio predsjednik Crne Gore da ga mi, iz koalicije koja danas čini parlamentarnu većinu, nismo podržali u drugom krugu predsjedničkih izbora. Dogovor kuću gradi, mi kao parlamentarna većina imamo određene dogovore. Ja sam kao predsjednik Nove srpske demokratije imo dužnost da kao predsjednik stranke budem nakon izbora sa prijateljima kojima sam poželio uspjeh u daljem rukovođenju Srbijom”, kazao je Mandić.

Međutim, direktorica Instituta za društveno politička istraživanja "Analitico", Ana Nenezić kaže da prisustvo šefa Skupštine Crne Gore Vučićevoj proslavi izborne pobjede predstavlja "direktno rušenje sporozuma koju su potpisale stranke parlamentarne većine", jer kako navodi "u tom sporozumu je navedeno da nijedna od potpisnica neće preduzimati nikakve akcije koje mogu dopriniti jačanju podijela u Crnoj Gori".

"Ja ne vidim što je moglo više dopriniti jačanju tih podijela nego upravo ovo što smo gledali. Da zanemarimo da je bilo neprimjereno, jer je gospodin Mandić sebe stavio u nivo onih koji su bili aktivisti političke partije tokom saopštavanja samih rezultata. Dakle, on se, na taj način, direktno umišljao u sam izborni proces u Srbiji. Mi nismo tada imali zvanične rezultate samih izbora, pa da možete razumjeti da se našao u zvaničnoj posjeti i uputio čestitke kolegi iz druge države. Ovo je bio potpuno drugačiji scenarijo koji nije primjeren za jednog državnika Crnoj Gore. Naši političari i predstavnici moraju štititi prevashodno interese svoje zemlje i svojih građana, a ovo su primjeri koje se nadam da ćemo vrlo brzo prevazići", kazala je Nenezić za Glas Amerike.

Ona naglašava da je Crnoj Gore članica NATO-a i ima određene obaveze koje je preuzela.

"Onda vidite fotografiju na kojoj predsjednik Skupštine Crnoj Gore sjedi pored dva čovjeka koja se nalaze pod sankcijama jedne od ključnih međunarodnih, dakle, naših saveznica Sjedinjenih Američkih Država i to otvara druga brojna pitanja", kaže Nenezić i dodaje da je "Mandić zapravo pokazao šta je njegova politika djelovanja i u kom pravcu on dalje želi ići".

"Kada imate predsjednika parlamenta, dakle čovjeka koji je dobio veliko ovlašćenje, privilegiju da bude na čelu Skupštine Crne Gore… da na taj način unizi ono što jeste njegova funkcija. On je predsjednik svih građana Crne Gore i ono što smo imali prilike gledati tokom izborne noći u Srbiji, vjerujem da nije bilo prijatno bilo kome ko živi u Crnoj Gori", kazala je Nenezić.

Nenezić smatra da je "najmanje što Mandić može da uradi da uputi javno izvinjenje i prihvatiti da je napravio propust i grešku zato što drugi način formalne odgovornosti ne postoji", jer "Crna Gora još nema Zakon o Skupštini i Zakon o Vladi".

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović kazao je prethodno da "Mandiću nije bilo mjesto ni u jednom izbornom štabu u Srbiji i da to nije dobra poruka".

Oštre osude zbog prisustva šefa Skupštine Crne Gore Vučićevoj proslavi izborne pobjede stigle su i iz crnogorske opozicije koja je ocijenila da posrijedi presedan i nedržavničko ponašanje, kao i da je "Andrija Mandić pokazao je da je Srbija njegova država i da je on član izbornog štaba stranke u drugoj državi".

XS
SM
MD
LG