Linkovi

Skupština Saveta Evrope usvojila preporuku da se Kosovo primi u članstvo


Zastava Kosova - ilustracija (Foto: Armend NIMANI/AFP)
Zastava Kosova - ilustracija (Foto: Armend NIMANI/AFP)

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) usvojili su dvotrećinskom većinom izveštaj Dore Bakojani, kojim se Komitetu ministara SE preporučuje da prihvati aplikaciju Kosova za članstvo u toj organizaciji.

Za izveštaj je glasao 131 poslanik od 171 prisutnog. Protiv je bilo 29, dok je 11 bilo uzdržano.

Parlamentarna skupština SE uputiće predlog za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara. Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju jutros je odbilo sve amandmane na nacrt rezolucije, odnosno na nacrt izveštaja Bakojani, ali je deset poslanika iskoristilo priliku da na plenarnoj sednici zatraži izjašnjavanje o tome.

Prethodno je izvestiteljka Komiteta ministara Saveta Evrope Dora Bakojani preporučila je Parlamentarnoj Skupštini tog tela da Komitetu ministara predloži da Kosovo postane član Saveta Evrope.

Izveštaj o aplikaciji Kosova, o kojem će glasati Parlamentarna skupština Saveta Evrope, ne dotiče se pitanja priznanja ili ne priznavanja statusa Kosova, već to ostaje prerogativ država, naglasila je ona.

"Ovo je komplikovano pitanje sa kojim se nikada nismo suočili i zato smatram da nema boljeg mesta od PSSE za takav razgovor", rekla je Bakojani u raspravi u PSSE.

Podsećajući na proces kojim je Komitet ministara SE zatražio od nje kao izvestiteljke da sačini izveštaj o aplikaciji Kosova, Bakojani je istakla da je Kosovo funkcionalna parlamentarna demokratija, ali da su konstatovana tri ključna problema - poštovanje odluke Ustavnog suda u slučaju imovine manastira Visoki Dečani, eksproprijacije i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Bakojani je rekla da je Kosovo uspešno rešilo ono što je identifikovano kao najvažniji slučaj kršanje vladavine prava na Kosovu, odnosno primena odluke Ustavnog suda.

Ona je navela da će svaki slučaj nelegalne eksproprijacije imovine biti tema pred Evropskim sudom za ljudska prava, dok je najvažnija tema za srpsku zajednicu ZSO, ugaoni kamen u dijalogu Beograda i Prištine, pomenuvši i deo iz Ohridskog sporazuma da se sve u pregovorima o ZSO mora odvijati unutar dijaloga.

Bakojani je naglasila da je od objave izveštaja dobila brojne kritike i lične uvrede na svoj račun, pre svega od država koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

"Da je Komitet ministara tražio moj stav o državnosti Kosova, nikada ne bih prihvatila ulogu izvestioca, ali ne radi se o tome i ovo smatram kao važan dokaz svog integriteta", rekla je Bakojani.

Kakve su reakcije sa Kosova, a kakve iz Srbije?

Aljbin Kurti, premijer Kosova, napisao je na društvenoj mreži Eks da je ovo "odličan dan" za tu zemlju.

"Ovo je zvanična podrška uspehu naše zemlje kada je reč o ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava i još jedan korak bliže punopravnom članstvu u Savet Evrope", naveo je Kurti.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila je da se u debati čuo glas Evropljana i da je pred Kosovom samo još jedan korak do punopravnog članstva.

"Hvala svakom članu PSSE koji je glasao za članstvo Kosova u SE. Veliko hvala našoj delegaciji i svima koji kontinuirano podržavaju narod Kosova", napisala je Osmani na Eksu.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, rekao je da je ovo bio "dan srama srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, jer je prvi put u istoriji preporučeno članstvo nečega što nije država, koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda".

Dačić je u pisanoj izjavi koju prenosi agencija Fonet, poručio da Priština već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština i sprovodi politiku terora nad srpskim narodom i etničkog čišćenja.

"Ovom odlukom, nametnutom silom međunarodnih moćnika, potkopali su temelje i Saveta Evrope i međunarodnog pravnog poretka", predočio je Dačić.

Najavio je da će Srbija "nastaviti borbu svim snagama" i boriti se "da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja".

Kako je tekla rasprava?

Poslanica iz redova Evropske narodne partije i šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja rekla je da je Bakojani, predlogom da Kosovo postane član SE, prekršila norme međunarodnog prava i principe na kojima je Savet Evrope osnovan.

Ona je rekla da je sama Bakojani napisala da je uspostavljanje Zajednica srpskih opština neophodan uslov za efikasnu zaštitu nacionalne manjine.

"Ovo je presedan kojim ćete otvoriti Pandorinu kutiju i pitanje je čija zemlja je sledeća koja će iskoristiti ovaj presedan, naglasila je ona, podsećajući na odluku prištinskih vlasti da ne dozvoli uvoz srpske robe i zabranu upotrebe dinara".

Arben Gaši, kao član delegacije Kosova koja ima status posmatrača u PSSE, istakao je da članstvom Kosova građani postaju ravnopravni sa drugim narodima u evropskoj porodici.

"Predugo je naš narod patio od isključenosti i neporavde, a danas stojimo pred vama jednaki, spremni da zauzmemo svoje mesto. Članstvo u SE nije samo pitanje od političke važnosti za Kosovo, već moralni imperativ za sve koji veruju u principe demokratije, vladavine prava i ljudskih prava", dodao je on.

Gaši je zatražio od poslanika PSSE da danas budu na pravoj strani istorije, uz Kosovo

Poslanica socijalista Bljerina Đilameti rekla je da bi glasanje za članstvo Kosova u SE značilo priznanje napretku mlade nacije, jačanje vladavine prava i demokratije.

Šefica delegacije Crne Gore Maja Vukićević rekla je da ona neće podržati izveštaj Dore Bakojani, iako će iz delegacije Crne Gore biti glasova i za članstvo Kosova u SE.

Predstavnik grupe liberala i demokrata (ALDE) nekadašnji premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je tokom rasprave da je Priština „konačno“ odlučila da primeni odluke ustavnog suda o manastiru Dečani, ali je dodao da to ne može biti dovoljno za podršku pristupanju.

Cipras je rekao da su potrebne akcije u vezi sa zakonom o eksproprijaciji i dobronamerni predlozi za formiranje Zajednice srpskih opština, uključujući i mapu puta.

Pre plenarne sednice Politički komitet PSSE odbio je sve amandmane srpske i italijanske delegacije kojima je pokušao da se tekst predloga ublaži i da se odluka o prijemu Kosova odloži dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija „ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije“.

Srbija je tražila i da se predloženi tekst izmeni tako da osnivanje Zajednice srpskih opština bude preduslov za nastavak procesa razmatranja zahteva Kosova za članstvo, a ne „post-pristupna obaveza“, kako stoji u preporuci.

U sedištu Saveta Evrope je i delegacija Skupštine Kosova, dok je i ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala Švarc održala sastanke na različitim nivoima.

Od 46 država članica Saveta Evrope, nezavisnost i državnost Kosova nije priznalo njih 12. U izveštaju Bakojani od njih se ne traži da sada priznaju nezavisnost Kosova, ali se traži da poštuju odluku o prijemu u Savete Evrope kada ona bude definitivno donesena.

Ako Parlamentarna skupština glasa za članstvo Kosova u utorak, onda stvar prelazi u ruke ministara spoljnih poslova Saveta Evrope, koji konačno moraju da odluče da li da prihvate Kosovo kao najnovijeg člana te organizacije ili ne.

Naredni sastanak Saveta ministara biće održan sredinom maja. Savet ministara spoljnih poslova Saveta Evrope sastaje se jednom godišnje, tradicionalno u maju.

U tekstu su korišćeni pojedini materijali Radio-televizije Srbije
XS
SM
MD
LG