Linkovi

"Kreni-promeni" stavio crvenog puža ispred Skupštine Srbije i najavio protest ispred RTS-a


Aktivisti Kreni promeni drže transparent kojim se poziva na protesni skup ispred RTS-a 4, aprila, zbog ponašanja države u vezi sa kompanijom Rio tinto i eventualnim iskopavanjem litijuma, ispred figure crvenog puža, u Beogradu, 2. aprila 2024. (Foto: Glas Amerike/Rade Ranković)
Aktivisti Kreni promeni drže transparent kojim se poziva na protesni skup ispred RTS-a 4, aprila, zbog ponašanja države u vezi sa kompanijom Rio tinto i eventualnim iskopavanjem litijuma, ispred figure crvenog puža, u Beogradu, 2. aprila 2024. (Foto: Glas Amerike/Rade Ranković)

Izveštavanje Radiotelevizije Srbije (RTS) o iskopavanju litijuma u Srbiji predstavlja jednu vrstu "puzajućeg državnog udara", ocenio je u utorak Direktor za kampanje pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović prilikom postavljanja sculpture u obliku puža crvene boje ispred zgrade Narodne skupštine Srbije.

Taj puž predstavlja spore reakcije institucija u slučaju litijuma, objasnio je tom prilikom Manojlović i najavio da će u četvrtak, 4. aprila u 19 sati protest biti održan ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici zbog toga što javni servis krši Zakon o javnom informisanju.

Savo Manojlović o crvenom pužu ispred parlamenta
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Kako je najavio čelnik pokreta, ispred sedišta RTS-a biće prikazan i spot u čast meštana koji se bore protiv iskopavanje litijuma kao i 38.0000 građana koji su potpisali Narodnu incijativu o donošenju zakona o zabrani iskopavanja litijuma u Srbiji.

Po rečima Manojlovića svojevrsni državni udar je sproveden tako što je prethodni predsedniku parlamenta Vladimir Orlić sakrio narodnu inicijativu i time sprečio da narodni poslanici raspravljaju o njoj.

Time je, istovremeno, ističe Manojlović onemogućio i građane da ostvare svoja Ustavom zagarantovana prava, kao i sudovi koji nisu na to reagovali.

Na osnovu medija monitoringa koji je Tim za kampanje Kreni-promeni sproveo tokom dve nedelje, Manojlović je izneo podatke da je u tom periodu litijum pomenut 239 puta u medijima, da je kompanija Rio tinto pomenuta 69 puta, kao i da su litijum i Rio tinto u 83, odnosno 77 odsto slučajeva pomenuti u pozitivnom kontekstu.

"To govori da se sprvodi neka vrsta lobotomije i medijskog inženjeringa. Mi smo postavili pitanje da li Rio Tinto plaća ove medije, da li je poštovan zakon o lobiranju u kontaktu sa političarima – na sve to RTS ćuti", rekao je još Manojlović i dodao da je RTS u obavezi da zakaže javnu debatu o tom pitanju.

Podsetio je da još uvek nije odgovoreno na narodnu inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma i bora, koja je predata, ističući da su ustavni rokovi "jasni" i da su oni probijeni.

Prema Manojlovićevoj oceni saučesnici u puzajućem državnom udaru, pored RTS, su i Upravni i Ustavni sud Srbije.

Vlada Srbije je početkom 2022. obustavila projekat Jadar, planski dokument koji je predviđao eksploataciju jednog od najvećih nalazišta litijuma na svetu.

Toj odluci prethodili su veliki protesti ekoloških organizacija i dela građana i meštana sela kod Loznice na zapadu zemlje, gde je bio planiran rudnik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata potom govorio da je obustavljanje projekta bila velika greška.

„Odustajanje od eksploatacije litijuma je bilo glupo. Svi zajedno smo uništili Srbiju, slušajući gluposti i besmislice oko litijuma", rekao je Vučić u proleće 2023.

Mnogi stručnjaci i ekološki aktivisti ukazivali su na štetnost iskopavanja litijuma po životnu sredinu.

XS
SM
MD
LG