Linkovi

Međunarodni dan nestalih na Kosovu - politizacija umesto posvećenosti problemu


Obeležavanje Međunarodnog dana nestalih u Prištini, 30. avgust 2023.

Na Kosovu se još traga za 1.618 osoba albanske, srpske i drugih nacionalnosti, nestalih pre, tokom i po završetku ratnih sukoba. I danas na Međunarodni dan nestalih osoba, Priština i Beograd nastavljaju sa međusobnim optužbama kad je u pitanju rad na rešavanju slučajeva nestalih osoba.

Pojedini najviši kosovski zvaničnici optužuju Srbiju da je odgovorna što još nisu rasvetljene sudbine nestalih osoba. Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je posle polaganja venca na spomenik posvećen nestalima u dvorištu Skupštine Kosova da Srbija ne sprovodi dogovore koji su postignuti u Briselu i Ohridu o otvaranju arhiva u vezi sa masovnim grobnicama.

„Uprkos tome što je tokom ove godine postignut dogovor u Briselu, a potom i aneks u Ohridu, koji je stvorio jasnu obavezu za Srbiju da otvori sve arhive koje sadrže informacije u vezi sa masovnim grobnicama i lokacijama nestalih lica sa nasiljem tokom rata na Kosovu, uprkos zahtevu Vladine komisije upućenom još početkom juna ove godine, predsedniku Srbije da otvori sve te arhive u skladu sa dogovorima, Srbija, nažalost, i dalje flagrantno krši ove obaveze. Takođe bih rekla da ona nastavlja da ponavlja svoj zločin skrivajući lokaciju nestalih osoba“, poručila je Osmani.

Predsednik Kosovskog parlamenta Glauk Konjufca takođe smatra da je Srbija odgovorna štu slučajevi nestalih osoba još nisu rešeni. On je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Srbiju.

"Sama činjenica da su tela naših nestalih poslednjih godina pronađena na mnogim lokacijama u Srbiji, kao što su Perućac, Rudnica, Križevak, govori da je mapa na kojoj međunarodna zajednica treba da traži nestale upravo Srbija. Srbija je i zemlja u kojoj se nalaze zločinci koji su počinili ove zločine. Moramo da preduzmemo sve mere koje su u rukama institucija Kosova, kako bismo bili sigurni da međunarodna zajednica, Evropska unija i drugi važni faktori odlučivanja budu svesni da je neophodan veći pritisak na Vučića i na institucije Srbije da se ovo pitanje razjasni“, rekao je Konjufca.

Pored Osmanijeve, Konjufce i članova Vlade Kosova venac na spomenik nestalima u Prištini položio je i koordinator Resursnog centra za nestala lica Bajram Ćerkinaj. On je za Glas Amerike rekao da porodice nestalih osoba na Kosovu nisu zadovoljne dosadašnjim radom Vlade Kosova.

“Kada slušaš premijera, kada slušaš predsednicu, kada slušaš političare vidiš da su mnogo radili, a ustvari u realnosti nema ništa. Za nas nema značajnog odgovora, jer smo mi očekivali dan kada će biti nešto novo, kada će reći nešto novo. Deklaracija je ostala na papiru, apsolutno se nije sprovela”, rekao je Ćerkinaj.

Na izjave zvaničnika u Prištini reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. On je u saopštenju za javnost naveo da Priština pitanje nestalih koristi u dnevno političke svrhe i da već četiri meseca opstruiše primenu Deklaracije o nestalim osobama.

“Podsećamo još jednom da je Beograd pokazao najveću moguću spremnost kada je reč o nastojanjima da se utvrdi sudbina nestalih ili pronađu njihovi posmrtni ostaci: Priština je od nas tražila pretrage na 23 lokacije i pozitivno je odgovoreno je na sve zahteve. S druge strane, Beograd je tražio pretragu na 10 lokacija na Kosovu i Metohiji, ali je Priština pozitivno odgovorila na svega jedan zahtev. I to pokazuje jasnu sliku ko je spreman na saradnju kada je potraga za nestalima u pitanju, a ko ovu temu bezočno zloupotrebljava iznoseći neistine i laži”, naveo je Petar Petković.

Međunarodni dan nestalih na Kosovu - politizacija umesto posvećenosti problemu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Međunarodni da nestalih obeležen je i u Gračanici. Na platou ispred opštine Gračanica članovi porodica i predstavnici Udruženja kidnapovanih i nestalih lica nosili su fotografije nestalih i veliki transparent na kojem je pisalo "Gde su nestali?"

“Poručujemo međunarodnoj zajednici i svim nadlženim institucijama da otvore svoje arhive, iskoriste sve informacije, provere potencijalna grobna mesta, da pitanje kidnapovanih i nestalih bude prioritetno u pregovorima Beograda i Prištine sa nadom da se ovako nešto ne desi nigde i nikome”, rekla je Silvana Marinković iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih u Gračanici

Misija OEBS-a na Kosovu pozvala je Beograd i Prištinu “da sprovedu Deklaraciju o nestalim osobama, koja je potpisana 2. maja ove godine u Briselu, s ciljem da se okonča patnja i podstakne trajno pomirenje i mir”.

Šefica UNMIK-a Karolin Zijade je povodom Međunarodnog dana nestalih pozvala na obnavljanje napora i posvećenosti u rešavanju sudbine žrtava prisilnih nestanaka. Ona je istakla da bi “sudbina nestalih lica trebalo da bude rešena u duhu pomirenja, izgradnje poverenja i poštovanja ljudskih prava, a ne da bude politizovana”.

XS
SM
MD
LG