Linkovi

Zvaničnici i ljekari upozoravaju: Na pragu epidemija morbila u Crnoj Gori


Doza MMR vakcine u bočici i špric, u bolnici u Podgorici (Foto: Glas Amerike, Jovo Radulović)
Doza MMR vakcine u bočici i špric, u bolnici u Podgorici (Foto: Glas Amerike, Jovo Radulović)

Institut za javno zdravlje Crne Gore upozorio je da je epidemija malih boginja u Crnoj Gori na pragu, s obzirom na to da su prvi slučajevi obolijevanja već registrovani u zemljama okruženja i činjenicu da je obuhvat MMR vakcinacijom u Crnoj Gori najniži u regionu.

Prema zvaničnim podacima, skoro 50 odsto djece predškolskog uzrasta je nevakcinisano, a za kolektivni imunitet neophodna je pokrivenost od 95 procenata.

U cilju povećanja nivoa imunizacije organizovana je i vanredna vakcinacija koja, kako navodi direktor Instituta za javno Igor Galić, već daje vidljive rezultate.

Stručnjaci su saglasni da su neinformisanost i dezinformacije ključni razlozi malog procenta vakcinisane djece protiv morbila u Crnoj Gori.

"Obuhvat MMR vakcinom djece rođene 2021. godine, do prije dva mjeseca, bio je svega 18 odsto. Crna Gora ima najveći problem obuhvata djece predškolskog uzrasta, od prve do šeste godine, gdje je procenat vakcinisanih 51 odsto, a za kolekltivni imunitet potrebno je 95 procenata. To nam govori u kakvom smo problemu", kaže direktor Instituta Igor Galić u razgovoru za Glas Amerike.

Nema kolektivnog imuniteta na Zapadnom Balkanu

On objašnjava da Crna Gora nema endemskih slučajeva malih boginja, već da su mogući samo importovani slučajevi.

"S obzirom na to da virus ne poznaje granice, mi očekujemo da se i Crna Gora nalazi pred ovim javno zdravstvenim izazovom", kaže Galić i dodaje da je obuhvat u drugim zemljama regiona, iako veći, ipak nedovoljan.

Vanredna vakcinacija dece MMR vakcinom u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:19 0:00

"Nemamo kolektivni imunitet na području čitavog Zapadnog Balkana, što je dodatni problem u sprečavanju prodora virusa morbila“" upozorava Galić.

Vidljivi rezultati pojačane kampanje za afirmaciju imunizacije, tokom protekle sedmice vakcinisano oko 2000 djece

Galić kaže da su zdravstvene vlasti u Crnoj Gori preduzele sve kako bi podigli nivo vakciknacije MMR vakcinom. Objašnjava da je u toku izrada Akcionog plana, a pojedine njime predviđene mjere, kao što je vanredna vakcinacija vikendom bez potrebnog prethodnog zakazivanja, već se sprovode. Naglašava da su rezultati pojačane kampanje već vidljivi.

"Posljednjim mjerama obuhvat vakcinacije MMR vakcinom podignut je sa 18 odsto, koliko je bio prije godinu, 20 procenata je bio prije mjesec, a sada je pokrivenosti MMR vakcinom djece rođene 2021. godine 27 procenata. Obuhvat kod predškolskog uzrasta je sa 50.5 odsto povećan na 57 procenata. To u brojkama znači da je za prethodna dva mjeseca vakcinisanio 460 djece, a tokom protekle sedmice oko 2000 mališana. Tako da su mjere dale vidljive efekte", navodi Galić.

U cilju promocije vakcinacije sprovodi se, kaže direktor Instituta, kontinuirana edukacija u školama, edukacija zdravstvenih radnika, a previđeno je i ukljičivanje lokalnih zajednica. On ukazuje da problem imunizacije nije samo problem zdravstvenog sektora, već je to, kako kaže, "odraz zdravstvene kulture jedne nacije i države, rezultat rada svih državnih institucija".

"Zdravstveni sektor obezbjeđuje vakcine, pravilne informacije, koordinira aktivnosti, ali bez dobro informisanog roditelja koji vjeruje svom društvu i zdravstvenom sistemu nemoćni smo da bilo što uradimo", navodi Galić.

Galić, takođe, kaže da je razlog slabog obuhvata vakcinom kombinacija različitih problema. Objašnjava da "neadekvatna upotreba pravih adrese na kojima bi roditelji trebalo da se informišu", kao i dostupnost društvenih mreža dovodi do toga da roditelji nemaju pravilnu informaciju o značaju vakcinacije.

On, takođe, kaže da su pedijatri izloženi pritisku roditelja koji traže odgađanje vakcinacije "dok dijete ne progovori, prohoda..., pa tako izbjegavaju najvažniji period, od godinu do godinu i po života djeteta, kada je imuni odgovor na vakcinu najbolji, a ujedno dijete najosjetljivije na virus". Na taj način se, kako navodi Galić, stvara najveći problem - problem pravovremene vakcinacije.

U Crnoj Gori vakcinacija protiv određenih zaraznih bolesti je obavezna.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić nedavno je, nakon zasijedanja Nacionalnog savjeta za imunizaciju, saopštio da će pedijatri, ili Dom zdravlja ubuduće biti dužni da podnesu prijave protiv roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoje dijete.

Direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje kaže i da se pedijatri ne osjećaju sigurno "s obzirom na to da nisu bili sistemski zaštićeni".

"Pedijatri se ne osjećaju sigurnim, u smislu da, ukoliko roditelj ne želi da vakciniše dijete, oni to moraju da prijave sudu, nakon čega moraju da idu na sudska ročišta, što je za pedijatre vrlo neprijatno iskustvo. Zato je Akcionim planom predviđeno da pravni subjekat u tim sudskim sporovima više ne bude pedijatar, već zdravstvena ustanova", objašnjava Galić.

Galić kaže da je, "iako su u Crnoj Gori slučajevi neželjenih dejstava imunizacije rijetki", Akcionim planom predviđeno i formiranje posebnog fonda, preko kojeg bi država i finansijski stala u slučaju neželjenih dejstava vakcine.

"Radimo sve da se svi osjećaju sigurno", poručuje on.

Crna Gora ima dovoljno MMR vakcina

Male boginje su akutno, veoma zarazno virusno oboljenje, koje se prenosi kapljičnim putem - kašljanjem, kijanjem ili u direktnom kontaktu sa sekretom iz nosa ili ždrijela inficiranih osoba.

Galić objašnjava da će "ukoliko inficirana osoba uđe u prostoriju u kojoj se nalazi desetoro djece, devetoro sigurno da se zarazi“" kao i da jedna osoba može da inficira 18 drugih.

On, takođe, kaže da, u slučaju nadiranja infekcije "vakcina ne može u čitavom obimu da zaštiti ni vakcinisano dijete, ali da će pomoći da simptomi bolesti budu blaži".

"Male boginje u 30 odsto slučajeva izazivaju teške forme upale pluća, uva, upalu mozga i moždanih ovojnica, a čak i u razvijenim zemljama svijeta dvije do tri oboljele osobe, odnosno djeteta, na hiljadu, premine", kaže Galić.

On navodi i da postoji i neurološko oboljenje koje se, mada rijetko, javlja sedam do 25 godina nakon preležanih morbila i da "izaziva značajne komplikacije i smrtne ishode".

"Mi se nalazimo u vakcinalnoj eri, pa nismo svjesni koliko su zarazne bolesti odnosile života dok vakcina nije bilo", kaže Galić.

Direktor Instituta za javno zdravlje kaže da u Crnoj Gori ima dovoljno vakcina za sve koji žele da vakcinišu djecu i ostvare njegovo osnovno pravo, "pravo na zdravlje". On apeluje na roditlje da vakcinišu djecu i time, kako kaže, pokažu "društvenu odgovornost i zdravstvenu kulturu".

Drešević: Svakodnevno se suočavamo za zahtjevima roditelja za odgađanje ili odbijanje vakcinacije, dolaze sa već formiranim stavom

Pedijatrica Alma Drešević kaže da se vanredna vakcinacija organizuje već tri vikenda, te da je cilj da obuhvat MMR vakcinom bude 95 odsto. Ona poručuje da "nema razloga za strah od vakcine", ali navodi da su česti slučajevi da roditelji traže odgađanje vakcinacije, ili odbijaju da vakcinišu dijete.

"Svakodnevno se susrijećemo sa tim problemom. Roditelji uglavnom kažu da nisu protiv, nego da žele da odgode vakcinaciju, navodeći kako žele da dijete još poraste" kaže ona i upozorava da je takvo ponašenje najopasnije, jer su u slučaju epidemije najugroženija djeca najmlađeg uzrasta.

"Kada dijete navrši dvanaest mjeseci roditelj treba da ga dovede na pregled i da ono, ukoliko je zdravo, bude vakcinisano", poručuje Drešević, ukazujući da proces vakcinacije otežava "uticaj društvenih mreža i veliki uticaj antivaksera".

"Pedijatri zaista pričaju koliko mogu, dajemo odgovor na svako pitanje, ali mnogi roditelji, kada ih medicinske sestre pozovu, a zovu ih svakodnevno i po nekoliko puta, se ne odazovu, ili ne dođu, jer već imaju formiran stav o tome da li treba ili ne da vakcinišu svoje dijete", kaže Drešević.

Kavarić: Za slab obuhvat nisu krivi građani

Da je samo pitanje vremena kada će se male boginje pojaviti i u Crnoj Gori smatra i predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju i bivši direktor Doma zdravlja u Podgorici, pedijatar Nebojša Kavarić. On upozorava, u razgovoru za Glas Amerike, da epidemija može da dođe za jedan dan, jer se, kako kaže, "morbili šire kao požar".

Kavarić ne spori da je u Crnoj Gori stopa pokrivenosti MMR vakcinom i ranije bila niska, ali naglašava da smo sada „šampioni u slabom obuhvatu“.

On kaže da širenje dezinformacija dodatno otežava postizanje optimalnog nivoa pokrivenosti imunizacijom i u vezi sa tim naglašava da kampanja za promociju zdravlja mora biti kontinuirana i svakodnevna. Kavarić, takođe, kaže da građani ne mogu biti krivi za ovakvo stanje.

"Ne možete očekivati od građana da vam vjeruju za jednu stvar, a da vam ne vjeruju za stotinu stvari. Treba što prije da shvatimo da pedijatri ne mogu biti jedini koji treba da razgovaraju sa roditeljima i ubjeđuju ih da vakcinišu djecu", navodi Kavarić i ističe da bi u kampanju za afirmaciju imunizacije trebalo uključiti i javne ličnosti.

"Građani o značaju i neophodnosti vakcinacije treba da čuju i od košarkaša fudbalera, glumaca, novinara... Ništa strašno nije reći - mi želimo da nam djeca budu zdrava", poručuje Kavarić.

Prema njegovim riječima, "kalendar obavezne vakcinacije u Crnoj Gori je znatno manji i skromniji nego u većini zemalja Evrope i Sjedinjenim Američkim Državama", ali je obuhvat vakcinacijom ipak slabiji.

"Mi na početku XXI vijeka diskutujemo o tome da li djecu teba držati zdravom, ili ih izložiti zaraznim bolestima. Zaboravili smo što se dešavalo kada nije bilo vakcina", kaže Kavarić i kao primjer zemlje koja uspješno sprovodi imunizaciju navodi Švajcarsku u kojoj je obuhat MMR vakcinom čak 97,1 odsto.

Uvesti motivišuće mjere za pedijatrijske timove

Kavarić, takođe, smatra da bi uvođenje motivišućih mjera za pedijatre i njihove timove bilo veoma korisno u postizanju što boljeg opsega vakcinacije.

"Sve vakcinacije u svijetu se ljekarima i njihovim timovima posebno plaćaju, svako upješno vakcinisano dijete je uspjeh za pedijatrijski tim, on zaslužuje i motivaciju i nagradu, jer pedijatar ne radi samo to", navodi Kavarić.

Kavarić smatra da "represija nije saveznik u priči o imunizaciji", ali ukazuje na, prema njegovim saznanjima, poteškoće na koje može da naiđe osoba koja nije primila obavezne vakcine.

"Kada je u pitanju odlazak u školu, kolektivne institucije, Univerzitete, imamo slučajeva da student iz Crne Gore koji želi da studira na američkom Univerzitetu Kolumbija nema pristup amfiteatru, jer u svojoj dokumentaciji nije imao podatak da je uredno vakcinisan MMR vakcinom", navodi Kavarić.

XS
SM
MD
LG