Linkovi

"Epidemija malih boginja u CG gotovo izvjesna"


Podgorica
Podgorica

Crnogorski epidemiolozi upozorili su danas na realnu opasnost od epidemije malih boginja u Crnoj Gori, nakon što je na susjednom Kosovu registrovano više desetina slučajeva te potencijalno opasne zarazne bolesti koja najviše pogađa djecu, prenosi crnogorski mediji.

Zvaničnici Instituta za javno zdravlje Crne Gore saopštili su da je opasnost od epidemije malih boginja "realna i gotovo izvjesna", iako se ne može sa sigurnošću reći kada će do nje doći.

Načelnik odjeljenja za imunoprofilaksu i putnike u međunarodnom saobraćaju u toj instituciji, Senad Begić, rekao je da se ne može sa sigurnošću reći ni da li će se virus unijeti za Kosova, iz Makedonije ili neke druge države u kojoj su registrovani slučajevi oboljelih.

"Važno je istaći da što kasnije do ulaska virusa dođe, epidemija će biti veća, duže će trajati i biće je teže suzbiti, s obzirom na broj osoba, a posebno djece, koja nisu zaštićena", rekao je Begić, upozoravajući da "jednom kad virus počne da se širi, posljedice mogu biti ozbiljne - čak i po živote zaražene djece i odraslih".

Kao glavnog krivca za opasnost od pojave epidemije Begić je označio "antivakcinalne poruke" koje se u Crnoj Gori intenzivnije pojavljuju 2014, "kada se u cijelom regionu intenzivirala kampanja protiv zaštite zdravlja djece".

On je objasnio da, od tada, antivakcinalne poruke, nerijetko se služeći manipulacijama, počinju da "imaju uticaj i na roditelje koji nisu imali priliku da osjete opasnost zaraznih bolesti".

Begić je ocijenio da je "pojava društvenih mreža doprinijela da mnoštvo pogrešnih informacija, iskrivljenih podataka, nenaučnih činjenica i zlonamjernih tvrdnji protivnika napretka i vakcinacija lakše nalazi put do zbunjenih roditelja", prenose crnogorski mediji.

"Prosto je nevjerovatno da jedno mlado i moderno društvo u srcu Evrope može dozvoliti da ima neracionalne stavove i odbojnost prema osnovnim civilizacijskim tekovinama", kazao je Begić, navodeći da upravo to ono što je jako teško iskorijeniti i što ga "kao ljekara i zdravstvenog profesionalca posebno zabrinjava".

Begić je rekao da nema mjesta "ni za kakve dvojbe i razmišljanja" kada je u pitanju kvalitet vakcina na crnogorskom tržištu, što je jedan od argumenata protivnika obavezne vakcinacije.

"Isključivo one vakcine koje su proizvedene, testirane, licencirane i namijenjene za upotrebu u najrazvijenijim zemljama, mogu se koristiti kod nas", kaže Begić i ističe da je na taj način zakonom osiguran kvalitet i način upotrebe vakcina kao u najrazvijenijim zemljama svijeta.

On je rekao da nije realan ni izvodljiv zahtjev oponenata obavezne vakcinacije da se u Crnoj Gori formiraju nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta vakcina, navodeći da bi to zahtijevalo višegodišnje obuke i multimilionska ulaganja u edukaciju i opremu.

Zdravstvene vlasti ranije su upozorile na opasnost od pojave epidemije zaraznih bolesti poput malih boginja i zatražile strožije kazne za roditelje koji odbiju da vakcinišu svoje dijete.

Najnoviji podaci Institita za javno zdravlje Crne Gore pokazuju da se nastavlja pad procenta djece vakcinisan vakcinom protiv malih boginja, zauški i rubeole (MMR), pa od 7,814 djece koja su rođena 2015. godine, njih 3,813 nije vakcinisano ovom vakcinom sa navršene dvije godine života.

Protivnici obavezne vakcinacije strahuju da MMR vakcina može izazvati autizam, ukazujući na nagli rast broja crnogorske djece sa autizmom, težim i lakšim poremećajima psihološkog razvoja, u posljednjih nekoliko godina.

Oni kritikuju crnogorske zdravstvene vlasti zbog navodnog nepostojanja adekvatne dijagnostike i tretmana djece u stanju autizma, ali ni zvanične statistike vezane za broj oboljelih od poremećaja iz autističnog spektra.

Prema važećem zakonu, vakcinacija u Crnoj Gori obavezna je protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malig boginja, zauški, rubeole, virusnog hepatitisa B i hemofilusa inflience tipa B.

Zdravstveni stručnjaci odbacuju te tvrdnje kao neosnovane, navodeći da nijedna ozbiljna naučna studija nije pokazala povezanost MMR-a i autizma.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za roditelje koji odbiju vakcinaciju svoje djece predviđena je novčana kazna u iznosu od 100 do 2000 eura, a Uprava za inspekcijske poslove u prošloj godini podnijela je 87 takvih prijava.

XS
SM
MD
LG