Linkovi

Crna Gora: Podignuta optužnica protiv bivšeg agenta ANB i grupe “Kavčana”


Tabla na ulazu zgrade u kojoj se nalzi Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore u Podgorici (Foto: RTCG.me
Tabla na ulazu zgrade u kojoj se nalzi Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore u Podgorici (Foto: RTCG.me

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv bivšeg agenta Agencije za nacionalnu bezbjednost Petra Lazovica, Radoja Zvicera i jos nekoliko osoba zbog pripadništva kriminalnoj organizaciji formiranoj u drugoj polovini 2020, potvrdio je Glasu Amerike portparol SDT, Viši tužilac Vukas Radonjić.

"Optužnica je dostavljena Višem sudu u Podgorici radi kontrole i potvrđivanja", rekao je Radonjić.

Prema navodima optužnice, kriminalna organizacija koju je organizovao Zvicer, pored Crne Gore, djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji, a tereti se za više teških krivičnih djela - teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotrebu položaja.

Bivši agent ANB-a Petar Lazović uhapšen je sredinom jula pod sumnjom da je pripadnik Kavačkog klana u čijem je krvavom ratu sa rivalskim Škaljarskim klanom za prevlast u poslu šverca kokaina posljednih godina ubijeno više od 50 osoba.

Lazovićevo hapšenje uslijedilo je nakon što je portal Libertas press objavio da se u dokumentima EUROPOL-a njegovo i ime policajca Ljuba Milovića dovodi u vezu sa pripadnošću Kavačkom klanu i švercom narkotika iz Latinske Amerike u EU i Australiju.

Optužnica je, osim protiv Lazovića i Zvicera, podignuta i protiv Ljuba Milovića, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Slobodana Kašćelana, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Specijalnom tužiocu Čađenoviću produžen pritvor još dva mjeseca

Vijeće Višeg suda u Podgorici produžilo je, u ponedeljak, još dva mjeseca pritvor specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću “zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg uticaja na svjedoke u krivičnom postupku”, kazala je za Glas Amerike portparolka Višeg suda Marija Raković.

“Odlukom krivičnog vanraspravnog vijeća Višeg suda, u fazi istrage pritvor je produžen još dva mjeseca zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke”, navela je Raković.

Specijalni državni tužilac Saša Čađenović, uhapšen je 9. decembra zbog sumnje za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i četiri krivična djela zloupotrebe službenog položaja.

Čađenović je uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, koje ga sumnjiči da je u drugoj polovini 2020. do 2022. godine postao član kriminalne organizacije "kavački klan“.

U saopštenju Specijalnog tužilaštva navedeno je da sumnjaju da je Čađenović imao zadatak da “ne preduzima krivično gonjenje, ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, kao i da onemogućava da oni budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela”.

"Imao je zadatak da ne predlaže da se pripadnicima organizacije odredi pritvor kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka", nevedeno je u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

U obračunu dvije organizovane kriminalne grupe iz Kotora - kavački i škaljarski klan, koje su u sukobu od 2014. kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina, poginulo je više od 50 osoba, a u dosadašnjim istragama uhapšeno je više pripadnika bezbjednosnih službi i policajaca za koje se sumnja da su pripadali jednom od ta dva klana.

Čađenović je tokom saslušanja u Specijalnom tužilaštvu, negirao krivicu za dela koje mu stavljaju na teret.

Tužilac Čađenović javnosti je poznat kao zastupnik tužbe u sudskom procesu u medijima nazvanog “državni udar”, koji je od 2017. do 2019. vođen u podgoričkom Višem sudu protiv grupe od trinaest optuženih, među kojima su bili i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i dvojica ruskih državljana.

Viši sud je 2019. osudio optužene u slučaju “državni udar” na ukupno 70 godina zatvora, da bi Apelacioni sud poništio presudu, a suđenje vraćeno na početak. Čađenović je zastupao tužbu i u ponovljenom postupku.

XS
SM
MD
LG