Linkovi

Lansiranje prvog crnogorskog satelita vjerovatno sa kosmodroma Vostočni


Filip Jovićević na predstavljanju satelita "Luča"
Filip Jovićević na predstavljanju satelita "Luča"

Prvi crnogorski satelit "Luča" trebalo bi da bude lansiran u svemir u aprilu 2024, najvjerovatnije sa kosmodroma "Vostočni", koji se nalazi na istoku Rusije, najavili su mladi crnogorski inovatori, u petak, na prezentaciji tog projekta.

“Planiramo da satelit lansiramo naredne godine u aprilu, ali to ne zavisi od nas već od provajdera. Za sada je u opticaju kosmodrom 'Vostočni' zato što je cijela misija Sojuzova na tom kosmodromu. Postoji i alternativni kosmodrom 'Bajkonur' u Kazahstanu, ali kako sada stvari stoje satelit će se lansirati sa kosmodroma 'Vostočni'. Nauka, naročito svemirska industrija, jedna je od rijetkih sfera koja ne trpi posledice geopolitičkih dešavanja”, kazao je za Glas Amerike Filip Jovićević, jedan od troje mladih inovatora organizacije Montenegro Space Research, koji su pokrenuli projekat lansiranja prvog crnogorskog satelita.

Jovićević, takođe, kaže da je za realizaciju projekta "Luča" bilo potrebno oko 220 hiljada eura, što, kako navodi, nijesu velika sredstva.

“Luča će pokazati svijetu da je Crna Gora sposobna da ide u korak sa razvijenim zemljama, sa zemljama koje ulažu veliki novac i trud u razvoj nauke”, kazao je on.

Inovator i preduzetnik Nikola Perović kazao je da Luča pripada kategoriji malih satelita, koji će biti lansiran na visinu od 500-600 km, a koji će u svemiru provesti 2-3 godine.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović kazala je da su mladi inovatori, poput predstavnika Montenegro Space Research organizacije, dokaz da Crna Gora ima kapaciteta za velike projekte koji povezuju države.

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je da je vlada opredijeljena da podrži ovaj i slične projekte i ohrabrio mlade inovatore da rade na novim otkrićima i projektima.

XS
SM
MD
LG