Linkovi

Naučna zajednica Crne Gore na putu ka EU


U Crnoj Gori obeležena godišnjica zatvaranja poglavlja 25. - .Nauka i istraživanje u pregovorima sa Evropskom unijom.

U Podgorici je danas održan Okrugli sto “Naučna zajednica Crne Gore na putu ka EU”, čime je obilježena godina od zatvaranja poglavlja Nauka i istraživanje u pregovorima sa EU.

Činjenica da je Crna Gora zatvorila poglavlje 25. Nauka i istraživanje za manje od tri mjeseca pokazuje da država razumije ulogu tih oblasti u procesu pregovaranja, kazao je državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović.

On je na okruglom stolu Naučna zajednica Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, rekao da je jasno da Crna Gora ne može pregovarati poglavlje ekonomske prirode, ako nema dobro poglavlje 25.

“Činjenica da smo poglavlje 25 zatvorili za manje od tri mjeseca od od počinjanja procesa skrininga govori o tome da je procijenjeno u Evropskoj komisiji da je Crna Gora imala odlične polazne osnove”, kazao je Pejović.

Prema njegovim riječima, Hrvatskoj, Turskoj i Islandu je trebalo sedam do osam mjeseci dok su došli do zatvaranja tog poglavlja.

“To govori da se Crna Gora pokazala kao izuzetno dobar primjer razumjevanja onoga što je uloga nauke i istraživanja u procesu pregovaranja”, pojasnio je Pejović.

Ministarka nauke Sanja Vlahović, kazala je da Crna Gora teži, do kraja 2016. godine, da ukupna ulaganja u nauku budu oko 1,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, a da strateški cilj, kako je navela, bude dostignut do 2025. godine, tri odsto BDP-a.

“Čini se da će naredna godina biti uspješna što se implementacije naučnih projekata tiče. Tako će oko 5,1 milion evra biti uloženo iz budžeta države i novca Svjetske banke u naučno istraživačke projekte”, navela je ona.

Vlahović je kazala da je najznačajniji plan koji Crnu Goru čeka - priprema za osmi okvirni program za nauku Horizont 2020.

“Jedna smo od prvih država u regionu koja je uspjela da u svom budžetu za narednu godinu prepozna učešće države u ovom programu i bićemo jedna od prvih država u regionu koja će potpisati Memorandum o pristupanju tom programu, što će nama i našoj naučnoj zajednici otvoriti fond od 77 milijardi EUR za naredni period”, rekla je ona.

Kako je precizirala, Crna Gora će, u okviru programa Horizont 2020, imati na raspolaganju tri iznosa novca od 7,8 milijardi evra za finansiranje tri prioriteta.

“Ti prioriteti su naučna uspješnost, industrijsko liderstvo i društveni izazovi”, dodala je Vlahović.

Naučna zajednica u ovom momentu ima 56 licenciranih naučno istraživačkih ustanova, kaže Vlahović i navodi da su tu uključeni univerziteti, instituti, fakulteti i kompanije koji imaju svoje istraživačke centre.
XS
SM
MD
LG